Rav İlhan Eli Levi ŞALOM’a konuştu

Toplum
5 Mayıs 2010 Çarşamba

Başka ülkelerden de teklif almış olmama rağmen en  iyi bildiğim lisan Türkçe olduğu için Türkiye’yi tercih ettim. Hahambaşılık seçimleri için bir fırsat gördüm ve katılmaya karar verdim. Adaylığım kabul edildi, çok da sıcak karşılandım.  Sami Herman ve İsak İbrahimzade ile görüşme fırsatım oldu. Geçmişte tanıdıklarım beni yeniden hatırladılar. Kendimi tanıtmak için çok fazla vakit bulamadım. 

Türkiye Yahudi Cemaati’nde çok sayıda boşanma olması beni üzüyor. Bu konuda İsrail’de çalışmalarım var. Türkiye’de bunları uygulayabileceğimi düşünüyorum.

Seçimler genelde çok iyi organize edilmiş, gönüllü arkadaşlar iyi çalıştı.  Hatalar her zaman olacaktır, birçok arkadaşım oy kullanamadı. Kayıtlarda bazı sorunlar vardı.

 Rav Haleva’ya  başarılar dilemek istiyorum; çok ağır bir yükün altında olduğunu hissettim. Onun yükünü biraz hafiflettirmek lazım. Bir yardımcısı olursa buna da  aday  olabilirim. Resmi sonuçlar henüz bana bildirilmedi. Sonuçlar geldiğinde kendisine  kutlama telefonu edeceğim. Bana sıcak davrandı. Belki biraz alındı başka aday çıktı diye. Kendisine hak veriyorum.

Türk Yahudi toplumuna uzak değilim, yaşantıyı biliyorum. Dışarıda yaşamam buna engel değil. Kısa bir çalışma ile arayı kapatabileceğimi düşünüyorum ,köklü bir toplumumuz var.

Eğer faydam olacağına inanıyorsam Türkiye’ye geri dönebilirim. Ama bu gideceğim ülke İspanya  veya Venezüella da olabilir.