TOPLUM KARAR VERDİ: Hahambaşı Rav Haleva ile bir 7 yıl daha...

2 Mayıs Pazar günü Yahudi Cemaati bireyleri Türkiye Hahambaşılık seçimleri için sandık başındaydı.  Hahambaşı Rav İsak Haleva 4268 oyla yeniden yedi yıllık bir süre için hahambaşı seçilirken  ikinci aday olan Rav Eli İlhan Levi 343 oy topladı

Ester YANNİER Toplum
5 Mayıs 2010 Çarşamba

2 Mayıs Pazar günü yapılan Türkiye Hahambaşısı seçimlerinde 18 yaş üzeri toplum bireyleri ikamet adreslerine ba€lı kalmadan diledikleri sinagoglarda oy kullandılar.

Cemaat yöneticilerinin beklentilerinin üstünde bir rakamda oy kullanılmış olması sevindirici oldu.  Havanın güzel olması seçmenlerin oy kullanmalarına engel oluşturmadı. Ancak  bazı kişiler, daha önceden  uyarılmalarına rağmen araştırmadan sandık başına gittiklerinde isimlerini bulamadıklarından oy kullanamadılar.   Mükerrer oy kullanmayı engellemek amacıyla, ilk kez internetten yararlanıldı. Ancak zaman zaman internetin yavaşlaması sandık başında kuyrukların uzamasına neden oldu.

Cemaat idarecileri yaşanan zorlukların kendilerini yönlendirici olduğuna dikkat çekerken, listelerde isimlerini bulamayanların Hahambaşılığı arayarak irtibata geçmelerini salık verdiler.

Seçim yorumları

Sami Herman / Cemaat Başkanı

Hahambaşılık seçimlerine katılımın yüksek olması yönetimi mutlu etti.  Bu açıdan sandık başına gelen tüm dindaşlarımıza teşekkürü bir borç biliyoruz. Gelen seçmenlerin az da olsa bir kısmının isim listelerinde mevcut olmayışı ve bu durumun daha önceden kontrol etmemeleri nedeniyle sandık başına kadar gelip oy kullanamadan dönenler adına üzgünüz.  Listelerdeki eksiklilerin düzeltilmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. İsimlerini bulamayanların Hahambaşılığı arayarak yardımcı olmalarını önemle rica ediyoruz. Ayrıca seçim süresince zaman zaman internette yaşanan yavaşlama nedeniyle kuyruklar oluştuğunu ve seçmenlerin beklemek zorunda kaldıklarını da gözlemledik.  Elimizde olmayan bu ve benzeri güçlükleri toplumumuzun anlayışla karşılamasını bekliyor ve yaşanan tecrübeden bundan sonrası için gerekli sonuçların çıkartılacağını ve düzeltmelerin yapılacağını bilmelerini istiyoruz.

Hahambaşı seçimleri sonuçlarının cemaatimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Mordo Kumrulukuş  / Haydarpaşa – Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu ve Caddebostan Sinagogları Vakfı Başkanı Başkanı 

Halkın duyarlılık göstererek, çoğunlukla katılması en önemli gözlem. Topluma oy hakkı verildiğinde cevap bulabilme imkânının olduğunu gördük.  Bu da   halkı ön planda tutmak gerektiği mesajını veriyor. İkinci bir adayın çıkması yönetimin boşluğundan kaynaklanıyor şeklinde düşünüyorum. Daha farklı kriterler oluşturulup, olur olmaz her kişinin seçime katılabilmesine sebep vermememiz lazım. Seçilecek kişinin, bizi en iyi şekilde temsil edebilecek kişilerin  arasından olması lazım. İkinci adayın böyle bir kritere sahip olmadığı görülüyor. Bu tür açıklara yönelik, yönetmeliğe yeni maddelerin ilave edilmesi lazım…

Oy kullanacak her bir kişi, neredeyse 20 dakika bekledi. Çok da sabırlı davrandılar. Havanın güzel olması da kişilerin cemaatlerine karşı görevlerini yerine getirmelerine engel oluşturmadı. İnternetin bu amaçla ilk kez kullanılması belki yavaşlama nedeniydi. Yine de başarıyla sonuçlandı. Bir sonraki seçimde daha deneyimli olabileceğimizi düşünüyorum.

Ayrıca bilgilerin daha önceden  iyi bir şekilde planlanması lazım; bunun eksikliğini gördük. İsimleri bulmak epey uğraştırdı.

Nedim Kohen

Rav Haleva’nın Türkiye Musevilerini hükümet nezdinde en iyi şekilde temsil edeceği şüphesiz. Tebrik etmek lazım. Cemaatimize hayırlı olsun. Ancak ismi bilinmeyen bir kişinin 350 kişinin onayını alması manidar. Bunun derinine inerek sebeplerinin araştırılmasının, cemaatimizin yararına olacağını düşünüyorum.

Bu kadar insanın katılmış olması ve doğrudan yönetimin kararıyla değil de seçim ile yapılıyor olması da mutluluk verici.

David Sivi /  Hazan Araşi

Olması gerektiği gibi  sonuçlandı. Neve Şalom Sinagogu’da oy kullandım. Sakin bir saati tercih ettiğim için de çok beklemedim…

Vivyan Gülcan

Ailece Ortaköy Sinagogu’nda oy kullandık. Çok sistemli bir şekilde çalışılıyordu. Hiç beklemedik, kısa sürede oylarımızı kullandık.  Seçim sonuçlarından da memnuniyet duyduk. 

Selin Erbeş

Seçimleri başarılı buldum. Yeniköy oldukça kalabalıktı. Kalabalık olması çok etkileyiciydi. Toplumumuzun daha duyarsız olduğunu düşünüyordum. Demek ki insanları harekete geçirebilmenin mümkün olabildiğini görmüş olduk.

Hayim Levi

İlk defa demokratik bir seçime katıldım. Bu tür seçimleri cemaatimizin her alanında görmek istiyorum.

Rakel Meşulam

Ortaköy Sinagogu’nda çok rahat bir şekilde oy kullandık.