PATCHWORK (eklenmiş) aile

Dinleyerek büyüdüğümüz Pamuk Prenses, Külkedisi masallarını hatırlayalım; çaresiz babalar, eziyet eden kötü üvey anneler, bir prens ya da peri yardımına muhtaç genç kızlarla dolu hikâyeler... Neyse ki evliliği bu şablonla tanımlamak zorunda değiliz

Gençlik - Eğitim
28 Nisan 2010 Çarşamba

Günümüzde çekirdek aile kavramının geçerliliğini korumasının yanısıra literatüre giren yeni bir kavram var; ‘Patchwork’ yani eklenmiş aile...

Eklenmiş ailede her bireyin birbirine alışarak bağ kurması için belli bir zamana ihtiyaç vardır. Bireyler kendi içlerinde birer bütündür; iyi niyet, açık ve etkili bir iletişim, ortak yanları keşfederek rutinler oluşturulması ve yapıcı çözümlerle sağlamlaşan dikişlerle ayrı parçalar birleşir ve farklılıklarla güzelleşen, zenginleşen bir tablo ortaya çıkar...

Eklenmiş aile yapısını oluşturan bireyler ayrılık ve boşanma sürecinden geçmiş, maddi/manevi sıkıntılar yaşamış olabilirler. Boşanmanın yarattığı kayıp duygusu ve değişiklikler, çocuklarda kendi hayatları üzerinde kontrollerinin olmadığı duygusunu pekiştirebilir.

Eğer ilişki evliliğe doğru gidiyorsa, çocuklarla eş adayının birbirlerine yavaş yavaş alışmalarını sağlayacak programlar yapılması uygun olur. Evlilik kararı yetişkine ait olduğuna göre çocuklardan izin/onay istenmeden durumu çocuklarla birebir paylaşmak duygu ve düşüncelerin ifade edilmesini kolaylaştıracak bir yol olabilir.

Ebeveynin yeni bir evlilik yapacak olması çocuğun gizlice içinde yeşerttiği umudu sonlandırır; anne ve babası artık bir araya gelmeyecektir.  Çocuk, annenin / babanın hayatına giren yeni kişiden dolayı “Annemin / babamın yerine bu kişi geçtiğine göre acaba annemin/babamın gözünde ben de bir gün yerimi kaybedecek miyim?” endişesini taşır.

Çocuk için yeni bir ebeveynin yeni kardeş/ler, yeni bir ev, yeni bir düzen, yeni sosyal çevre anlamına gelebildiği yetmezmiş gibi kendisinden yeni aile fertlerine alışıp onları sevmesi beklenir. 

Yeni ebeveynin de işi kolay değildir. Bir yandan yeni hayatına uyum sağlamaya çalışır öte yandan ailedeki pozisyonunu sağlamlaştırmak isterken hayal kırıklığı ve reddedilme duygusu yaşayabilir. Çocuk ise yeni ebeveyni beğenip sevmesinin, öz ebeveynine ihanet etmek olup olmayacağını sorgulayarak suçluluk duyabilir.

Disiplin önemli

Yeni kurulan ailede disiplin önemli konulardan biri olarak ortaya çıkar. Biyolojik anne / baba çocuklarla ilgili kararlarda öncelikli kişi olmalıdır ancak ailede yeni ebeveynin de sözünün dinlenmesi gerektiği açıkça belirtilmelidir. Disiplin konusundaki görüş ayrılıklarını çocukların yanında tartışmamak doğru bir yöntemdir. Her ebeveynin kendi çocuğu ve/veya ortak çocukları varsa herkese eşit davranılması büyük önem taşır. Biraz çaba, sabır ve zamanla güven, saygı ve sevgi ilişkisi kurulunca yeni ebeveynin otoritesini kabullenmek kolaylaşır. Unutmamalı ki, dert dinleyen, anlayışlı, cesaretlendiren, yol gösteren ebeveynlerin daha çok rağbet gördükleri bir gerçektir. 

Başarılı bir ikinci evlilik ile çocuklar geleceğe umutla bakacak, mutlu evliliklerin de gerçekleşebileceğine tanık olacaklardır.

Birkaç öneri...

Eşlerin ikili ilişkilerine yatırım yapmaları ve evin düzeni ile ilgili birlikte karar vermeleri, sevgi ve güven ortamını sağlamlaştıracaktır.

Öz ebeveyn çocuğunu, yeni eşin onun yerini almadığına ve kendi ilgisini çekmek için üvey ebeveynle rekabet etmesine gerek olmadığına inandırmalıdır.

Çocuklar boşanma, yeni evlilik, yeni aile üyeleri hakkında duygu ve düşüncelerini paylaşmak için cesaretlendirilmelidirler.  Çocuklar duygularını tepkisel bir dille ifade ettiklerinde yeni ebeveyn, çocuklara diğer biyolojik ebeveynin yerini almaya çalışmadığını, onlara değer verdiğini ve birbirlerini daha iyi tanıdıkça sevebileceklerine olan inancını paylaşabilir.

Çocuklar üvey ebeveyne anne/baba demek istemezlerse, herkesin hemfikir olduğu bir hitap şekli tercih edilebilir.

Son çare olarak, sorunlar devam ediyor ve ilişkide düzelme olmuyorsa bir uzmandan psikolojik destek alınabilir.

Reci GATENYO BAROKAS

Danışman psikolog