Kilo kontrolünde 25 altın kural

Güneşin sıcak yüzünü göstermeye başladığı bu günlerde, soğuk havalarda altına saklandığımız giysilerle birlikte fazla kilolarımızı da  atma çabası içine gireriz.  Dr. M. Ender Saraç “Kilo Kontrolünde 25 Altın Kural”ı Şalom okurlarıyla paylaştı...

Sağlık
28 Nisan 2010 Çarşamba

1) Akşam geç ve ağır yeme! (Hazmı daha zor ve daha bol miktardaki yiyecekleri gündüz saatlerinde yerseniz akşam ise hafif beslenirseniz sindirim sistemi daha rahat eder).

2) Yemekleri yavaş yavaş oturarak, küçük küçük lokmalar halinde ve dikkatini vererek çiğne.

3) Alışverişe tok karnına çık (Asla aç karnına alışverişe çıkmayın, çok gereksiz ve fazla gıda maddesi alıp evde de gereksiz bir tüketime yol açabilirsiniz)

4) Bağırsakları günde iki kez boşalt. Sabah mutlaka bağırsaklar boşaltılmalı ama akşamları da ikinci kez bağırsakları boşaltırsanız genel sağlığa ve kilo kontrolüne yararı olacaktır.

6) Tok karnına tatlı veya şekerli meyve yeme. (Fazla insülin salgılanmazsa kilo kontrolü çok daha kolaylaşır)

7) Küçük lacivert renkli tabaklar al ve yemeklerini bu tabaklarda ye (Lacivert rengin iştahı baskılayıcı etkisi var. Turuncu ve kırmızı renkler ise iştahı açar)

8) Derin nefes al. Gün içerisinde derin derin nefes alarak bedenini oksijenlendir.

9) Stresliyken yemek yeme, iki kâse çorba iç  (En iyisi süzülmemiş, posalı bakliyat çorbaları ve sebze)

 10) Gün içinde bol bol sıcak su iç (Kışın sıcak, yazın oda sıcaklığında).

11) Buzdolabının kapağına ve yatak odandaki aynana eski, ince ve şık bir fotoğrafını as.

12) Haftada birden fazla detoks yapma. Bazı kişiler ve klinikler ağır detoks programları veriyorlar. Önce zayıflatıyor gibi gözüken ve yanlış yapılan detoks programları kişideki kas, kemik, protein, mineral gibi kaliteli dokulardan kayba yol açıyor ve oluşturduğu açlıkla sonradan bir iştah patlaması yaparak yağlanmayı artırabiliyor.

13) Formülünde yedi şifalı madde olan doğal destekten yararlan. (Tere tohumu, funda yaprağı, zencefil, Quenzim Q 10, L Carnitin, krom ve yeşil çay)

14) İştahın çoksa yemeklerden önce ıhlamur ve mate karışımı çay iç.

15) Beslenme programında özellikle kışın acıyı artır. (Sivri biber, zencefil başta olmak üzere kırmızı pul biber, wasabe gibi )

16) Yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları iştahı azaltmaya yardımcı olur. (Bu kokuların iştah merkezini sakinleştirici etkisi olduğu biliniyor)

17) Kilo kontrolü yaparken bu yiyecekleri hemen arttır:

Yeşil mercimek, ceviz, sarı leblebi, bulgur, yumurta beyazı, az yağlı yoğurt, tam buğday, balık.

18) Kendini mutsuz, depresif ve ruhen yorgun hissediyorsan diyet yaparken St. John’s Worth (sarı kantaron) haplarından yararlan.

19) Ara öğünde canın hem tatlı, hem de kıtır kıtır sert bir şey yemek isterse hem tok tutucu hem de enerji verici özelliği olan keçi boynuzunu dene.

20) Ağır spor yok ama düzenli egzersiz mutlaka. Ağır spor ancak genç ve sporcu olanlar içindir. Düzenli egzersiz ise herkes içindir.

21) Ayna prosesi: Her gün çamaşırınla hem önden hem de yandan kendini seyret. Beğenmediğin ve fazla yağlı, kalın gördüğün yerlerine konsantre ol. Daha ince olma konusunda seni motive edecektir. Zayıfladıkça oluşan farkı daha iyi görmeni sağlayacaktır.

22) Gün içerisinde stres altındayken ve iştahın patladığı zaman sık sık ve uzun uzun iyice gerinerek esne.

23) Masaj yapılanı  mı yoksa yapanı mı daha çok zayıflatır bilemem ama susam yağının içerisine kekik yağı, biberiye yağı, melissa yağı ve portakal yağı karıştırarak kalın bölgelerine, güçlü bir şekilde bastırarak masaj yap.

24) Mutlaka içe dön. Zayıflama sadece bedende olmamalı, aslında ruh da obezleşmiş olabilir. Nasıl ki hatalı beslenme, hareketsizlik, bedeni şişmanlatıyorsa, fazla yalan, hırs, negatif duygular, öfke, kıskançlık gibi olumsuz düşünceler de obez yapar. Eğer ruhunuzu da detokslamazsanız sadece ağırlık kaybına uğramış olan bir beden yarım sağlık oluşturur.

25) Baharattan faydalan. Toz zerdeçal zayıflama kürlerinin vazgeçilmezlerindendir. Çünkü zerdeçal karaciğer ve safrakesesinin toksin atmasına yardımcı olur. Diyetlerimizde eksik olan buruk ve kekremsi tatları tamamlar. Aynı zamanda bedenin genel sağlığı açısından çok olumlu etkiler yapar.