İsrail İstihbarat ve Terörizm Bilgi Merkezi Malam, İsrail ordusunun Gazze operasyonu hakkında hazırladığı raporu tamamladı. Malam’ın raporu, Hamas’ın operasyon sırasında çocukları kalkan olarak kullandığını ortaya koydu. Raporda, Hamas’ın saldırı merkezlerini cami ve hastane yakınlarına kurdukları da belirtildi.
İsrail ordusu ve güvenlik birimi Şin Bet’in verilerinden de faydalanarak hazırlanan 500 sayfalık rapor, geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşıldı. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in Goldstone Raporu’na cevap niteliğini taşıyan raporu hazırlayan grubun başında Reuven Erlich yer aldı.
Erlich, “Goldstone raporu tek taraflı, önyargılı, seçici ve yanıltıcı. Tüm gerçekleri Hamas’ın gözünden yansıtıyor. Saldırı merkezlerini cami ve hastanelerin yanına kuran Hamas sivillerin ölümünden sorumludur,” dedi.
Goldstone raporunda Hamas’ın sivilleri kalkan olarak kullandığına dair hiçbir kanıt bulunmadığı belirtilirken, Malam raporu, delilleri video filmler ve resimlerle destekledi. 6 Ocak 2009 tarihli video, bir teröristin İsrail uçaklarından birine ateş ettikten sonra, ateş ettiği binanın önüne çocukları yerleştirip olay yerinden nasıl kaçtığını gözler önüne seriyor.
Goldstone raporu ayrıca Filistinli teröristlerin sivil kıyafetlerde savaştığına dair hiçbir kanıt bulunmadığını iddia etmişti. Malam raporu ise bu iddiayı da kanıtlarla çürüttü. Rapor ayrıca detaylı bir şekilde 100 adet camiinin nasıl terörist sığınağı olarak kullanıldığını da filmlerle ortaya koydu.