İngiliz Piskopos Holokost’u inkârdan suçlu bulundu

Alman mahkemesi, bir televizyon röportajında Holokost’u inkâr eden aşırı muhafazakâr İngiliz Piskopos Richard Williamson’ı suçlu buldu. 70 yaşındaki Williamson 10,000 Euro para cezasına çarptırıldı

Dünya
28 Nisan 2010 Çarşamba

Almanya’nın Regensburg kentinde bir mahkeme, İngiliz Piskopos Richard Williamson’ı İsveç televizyonuna verdiği bir röportajda ‘Nazi gaz odalarının hiç var olmadığını ve sadece 200,000-300,000 Yahudi’nin Naziler tarafından öldürüldüğünü’ söylemesi nedeniyle kışkırtıcı tavırdan suçlu buldu.

Mahkeme 70 yaşındaki Williamson’ın 10,000 Euro ödemesini emretti. Romalı Katolik Piskoposun davaya veya medyaya açıklamalar yapması yasaklanmıştı.

Avukatı Matthias Lossmann, Associated Press’e Williamson’ın henüz kararın ardından itiraz edip etmeyeceğine karar vermediğini ifade etti.

Almanya’da Holokost’u inkâr etmek suç kapsamına giriyor. Mahkeme geçen yıl, herhangi bir dava olmadan Williamson’ın 12,000 Euro ceza ödemesini emretti. Ancak piskopos bu karara itiraz ederek, davasının halka açık bir şekilde görülmesini sağladı.

Lossmann, Williamson’ın röportajı gerçekleştiren İsveç televizyon ekibinden açıkça Almanya’da yayın yapmamalarını istediğini belirtti. Mahkeme sözcüsü Bernhard Schneider ise AP Haber Ajansı’na, yargıç Karin Frahm’ın kararını verirken, piskoposun videonun youtube’da görüneceğini ve dolayısıyla Almanya’da yayınlanacağını tahmin edemeyeceğini, dolayısıyla cezayı azalttığını belirtti.

Lossmann röportajı gerçekleştiren gazetecilerin de mahkemenin davaya katılma emrini yok saydıklarını ve yargıcı yazılı tanıklıklara güvenmek zorunda bıraktıklarını dile getirdi. Lossmann, davanın adil olmadığını ifade etti.

Görüşme, Başpiskopos Marcel Lefebvre önderliğindeki anti-modernleşme hareketi nedeniyle üç piskopos ve Williamson’ın aforozunun Papa Benedict XVI tarafından kaldırılmasından kısa süre önce Regensburg’da gerçekleştirildi. Williamson’ın aforozunun kaldırılması Yahudi gruplar ve İsrail’de öfke yarattı. Vatikan’ın durumu ele alışı ise Almanya Başbakanı Angela Merkel’in eleştirilerine yol açtı.

Piskoposun Regensburg’daki davaya katılması yasaklanmıştı. Aşırı muhafazakâr St. Pius X Grubu da ayrıca kendisinin medyaya açıklama yapmasını yasaklamıştı.