EL AL HAVAYOLLARI’nın Türkiye pazarına iddialı dönüşü...

Geçtiğimiz aylarda, El Al Havayolları ile Atlasjet arasında imzalanan anlaşmayla İstanbul-Tel Aviv uçuşları 23 Mayıs’ta başlayacak. Bu kapsamda El Al Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Yechiel Eyni ve Türkiye Genel Müdürü Moshe Cohen ile bir söyleşi gerçekleştirdik

Ekonomi
21 Nisan 2010 Çarşamba

El Al’in İtalya ve Avrupa Bölgesi Genel Müdürü Yechiel Eyni EL AL’deki 41 yıllık kariyerini, EL AL’in hizmet politikasını, yeni projeleri, Türkiye pazarına geri dönüşlerini ve Atlasjet ile imzalanan anlaşmayı anlattı.

Atlasjet ile anlaşmanız ne zaman imzalandı?

Anlaşma Mart ayında imzalandı. 

Niye Atlasjet’i tercih ettiniz?

Atlasjet’i sunduğu kaliteli hizmet ve Türkiye’nin birçok noktasına uçuş imkânı nedeni için tercih ettik. İşbirliği yapabileceğimiz alternatif havayollarından en iyisinin Atlasjet olduğunu düşündük. El Al Havayollarına benzer özelliklerde, müşteri memnuniyetini ön planda tutan, yüksek standartlı bir havayolu arıyorduk. Bizim için doğru ortak olarak Atlasjet’i seçtik.

Türkiye pazarına nasıl geri dönmeye karar verdiniz?

Bir ara bu pazara ara verdiğimiz doğru çünkü kendi uçaklarımızla uçtuğumuz zaman bu hattı ekonomik olarak kârlı hale getiremiyorduk.

Ticari ve bireysel olarak müşterilere karşı amacınız nedir?

Ticari olarak başta Musevi cemaati olmak üzere tüm müşterilere en iyi hizmeti, en iyi kaliteyi vermeyi hedefliyoruz. Dünyanın birçok noktasına uçtuğumuz için farklı ülkelerin Musevi cemaatlerinden birçok müşterimiz var ve bizi tercih ediyorlar.

Genel olarak sektörde, pazara bakıldığı zaman ise Türk Hava Yolları ile karşılaştırıldığımızda tabiî ki farklı noktalarımız ortaya çıkıyor. Uçuşlarımızda İbrani konuşan özel hosteslerimiz olacak. Hizmetlerimiz arasında uçuş esnasında sunulan ‘kaşer’ mönüler, İbranice konuşan hostesler ve Frequent Flyer üyelikleri ve diğer hizmetler bulunuyor.

Uçuşlar ne sıklıkta olacak?

Haftada beş gün İstanbul – Tel Aviv karşılıklı seferler düzenlenecek. Uçuşları gerçekleştirebilmemiz için İsrail’in Sivil Havacılık Başkanlığı’ndan tüm izinlerimiz alındı. Uçuşlarımızı zamanla daha da sıklaştıracağız.

EL AL logosunu kullanacak mısınız?

Hayır Atlasjet ile uçuşumuzu gerçekleştireceğiz. Hizmetlerin tamamı Atlasjet’in sorumluluğunda olacak.

İstanbul’un dışında Türkiye’den direkt uçuşlarınız olacak mı?

İlk etapta direkt uçuşlar sadece İstanbul üzerinden gerçekleşecek. Örneğin İzmir’den veya Antalya’dan gelmek isteyen yolcumuz öncelikle İstanbul’a gelecek buradan Tel Aviv’e hareket edecekler. Bu yolcular İstanbul’a Atlasjet ile EL AL’in vereceği özel fiyatlarla gelebilecekler. 

EL AL’in diğer ülkelerde farklı projeleri var mı?

Geçen yıl Mayıs ayında Güney Amerika’ya uçuşlar başlattık. Proje başladığından itibaren çok olumlu geri dönüşler oldu. Bu yıl sadece İstanbul projesi üzerinde yoğunlaştık.

Politik olayların uçuşları etkileyeceğini düşünüyor musunuz?

İsrail halkının kısa zamanda tekrardan Türkiye’ye gelebileceğini ve bu sebeple uçuşların hızla artacağını düşünüyorum. İki ülke arasında turizm alanında işbirliklerinin tekrardan hız kazanacağına inanıyorum.

Ekonomik anlamda El Al’ın kârlılığından bahseder misiniz?

İsrail’in en büyük şirketlerinden biriyiz. İsrail pazarında çalışan birçok tarifeli havayolu şirketi var ama pazar payı açısından pastanın en büyük dilimi El Al’e ait. Hizmet sektöründe üçüncü büyük şirket unvanına sahip olduk.

Bunca yıl EL AL’de çalışıyorsunuz, başarınızın sırrı nedir?

Kararlı olma, profesyonellik ve insan sevgisi. Burası bir hizmet sektörü ve insan sevgisi şarttır. Hizmet sektöründe olmak insanları sevmek, içten bir gülümseme ile hizmet vermek ve hizmet etmeyi sevmek en önemli sırdır.

Diğer bir nokta ise yarışmadır. İnsanlarla çok iyi ilişkileriniz olabilir ama aynı zamanda ekonomik açıdan da sektörde bir yarış içindesiniz. Çünkü sadece İstanbul-Tel Aviv gibi kısa mesafeli uçuşlar yok; örneğin New York – Tel Aviv’i düşünün müşterinize onun önemli olduğu hissini vermeniz gerek. Eğer bunu başarırsanız o müşterinin geri dönüşünü sağlarsınız.

Sloganımız “ aşka tercihleriniz olduğunu biliyoruz. Ama siz en iyisini tercih ettiniz?”

Tekrardan Türkiye pazarına döndüğümüz için çok heyecanlıyım. Kısa zamanda tercih sebebi olacağımızı düşünüyorum. Kariyerimde tekrardan güçlü pazarlara dönmek beni çok heyecanlandırıyor.