Onlar harikalar diyarındalar

Günümüzde yaratıcılık ve tasarım her alanda karşımıza çıkıyor. Pastacılık da işte bunlardan biri! Özel günlerimizde harikalar yaratan beş pastacıyla röportaj yaptık. Onlar pastalarını tasarlarken sınır tanımıyorlar…

Yaşam
21 Nisan 2010 Çarşamba

Temi Bilmen

Pasta yapmaya aslında hobi olarak başladım. Birçok farklı kursa giderek eğitimler aldım. Kişiye özel derslerle kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Yurt dışında olan yenilikleri sürekli takip ediyorum. Bir şeyler yaratmaktan çok keyif alıyorum. Çevremdeki herkesten çok olumlu tepkiler alıyordum. Herkes görmek, tatmak istiyordu. Ben de ilk başlarda yakın arkadaşlarımın özel günlerinde pasta yaptım. Yavaş yavaş duyuldu. Gelen olumlu tepkiler sayesinde kısa sürede pastalarıma ilgi arttı. Şimdi ise, birçok sipariş alıyorum. Pasta yaparken sıradanlıktan uzak kalmaya çalışıyorum. Ben her zaman içimde yaratıcı bir çocuğun olduğuna inanırım. El becerimi de işin içine katınca ortaya ne kadar güzel şeylerin çıktığını gördüm ve bu çok hoşuma gitti. Bir şeyler yaratmak gerçekten çok keyifli… Hayal gücümü kullanarak benzeri olmayan pastalar yapıyorum. Sıradanlıktan uzak olunca daha çok tercih edildiğimi düşünüyorum. Pastalarımın son halini gören herkesin yüzünde bir tebessüm beliriyor. Her pastanın kendine has bir modeli oluyor. Ufak dokunuşlarla ben farklılıklar yaratıyorum. Bu farklılıklar hep o pastaya özel oluyor. Aynısı hiçbir zaman olmuyor. Kendimi tekrar etmek istemiyorum. Bu nedenle de beni ve hayal gücümü kullanmamı gerektiren pastalara imza atıyorum. Aslında hepsi kişiye özel oluyor. Asıl güzel olan da bu…  Ben çikolatayla meyveleri birleştirmeyi aynı lokmada iki lezzetin bir arada olmasını çok seviyorum. Örneğin çikolata-böğürtlen veya çikolata çilek gibi… Her zaman en taze meyveler ve en kaliteli çikolatalarla pasta yapıyorum. Pastalarımda Belçika çikolatası kullanıyorum. Lezzeti çok ama çok farklı! Bir kere deneyince ne demek istediğimi anlayacaksınız. Asla kremşanti kullanmıyorum. Aslında pastalarımı özel yapan şeylerden biri bu… Bir de beyaz pastalarım var. Bunlar özel pastacı kreması ve beyaz çikolata kullanarak yaptığım pastalar… Örneğin beyaz kremalı şeftalili pasta en çok rağbet görenler arasında yer alıyor. Üstelik çok hafif! Şu an bana çok keyif veren bir iş yapıyorum. Benim için her pastam ayrı bir heyecan… Bu işi ilerletmek, her zaman kendine özgü olmak istiyorum İleride bir butik pastane açmak istiyorum.  Pastalarımı merak edenler ve bana ulaşmak isteyenler bana [email protected] adresinden ulaşabilirler.

http://cakeandthecitys.blogspot.com/

Etel Kıymaz

Çok uzun zamandır butik pastacılık ve tasarım kurabiyelere ilgim vardı hatta yurtdışındaki önemli birkaç cake designer’ın ciddi takipçisiydim. Kendi kek – kurabiye ve cupcake tasarımlarımı yapmak için de 1,5 sene boyunca pastacılık – cupcake ve kurabiye yapımlarıyla, şeker hamuru modelleme üzerine eğitimler aldım. Güzel günlerin vazgeçilmez parçasıdır pastalar; doğum günleri, evlilik yıldönümleri, nişanlar nikahlar gibi..  Kişiye özel pasta tasarımlarıyla bu güzel günleri daha da özel bir anıya dönüştürmek de çok ilham verici. İçimdeki tatlı yapma isteği ve bu tatları kendi tasarımlarımla süsleyip insanları mutlu etme isteği birleşince buralara kadar geldim. Doğumlara, faşaduralara yaptığım bebek ve yeni doğan temalı kurabiyeler hem dekorasyon amaçlı kullanılıyor hem de gelenlere güzel bir hediye alternatifi oluyor. Artık hastane odalarına çiçek alınmadığı için süslü brownie ve kurabiyelerden oluşan bir hediye sepeti götürmeyi  tercih edenler oluyor. Sadece kurabiye ve cupcakelerle doğum odası dekorasyonu bile yapılabiliyor. Kurabiyeler aynı  zamanda çocuk doğum günlerinde de tercih ediliyor. Cupcakeler ise, pastalarımın yanında tamamlayıcı oluyor, özellikle çocuklar üzerinde sevdiği karakterler olan bu tek kişilik keklere bayılıyorlar.

Çalıştığım organizasyon firmaları da düğün nişan sünnet gibi organizasyonlarda benim tasarladığım kurabiyeleri, hem masa süslemelerinde kullanıyorlar hem de nikah veya bebek şekeri olarak dağıtabiliyorlar. Bir pasta veya kurabiye yaparken onu süslerken detaylara dikkat ediyorum, detayların bir bütünü oluşturduğuna inanıyorum, sanırım bu kadar detaycı ve sabırlı oluşum beni bu şekilde çalışmaya yöneltti. Pastacılığa çok önce başlamış olsaydım diyorum hep kendi kendime. Bu nedenle ilerisi için düşündüğüm şey, hep yenilikleri takip edip, insanları mutlu edecek pastalar ve kurabiyeler yapmaya devam etmek. Yeni tatlar ve tasarımlar gerçekleştirmek.

http://www.lovelycookies.com/

Eda Franci 

Pasta yapımına evde kızlarım için değişik, ev yapımı tatları onların göz zevkine de uydurmaya çalışarak başladım. Daha sonra bu işin eğitimini alıp profesyonel olarak çalışmaya başladım. Aldığım çeşitli pastacılık eğitimlerinin yanında modelleme eğitimi de aldım. Pasta özel ve mutlu günlerin lezzeti olduğu için pasta yapımını seçtim. Bunun yanında özel günlerin konseptinin tamamlayıcısı olarak kurabiye yapımını tercih ettim. İsteğe ve damak zevkine göre her çeşit pasta yapıyorum. Pastalarımın en önemli özelliği hayal edileni görsel bir şölene dönüştürüyor olması. Temeli mozaik pasta (gateau salam) olan özellikle küçük çocuklar tarafından da beğeniyle yenilen pastalarımın şeker hamuruyla kaplanabilir ve onların hayallerini yansıtabilir olması  en çok tercih edilen lezzetlerimdendir. Benim için evimde akşam aileme servis ettiğim yemeğinde görselliği her zaman çok önemli oldu. Pastalarımı da bu şekilde ince ince süsleyerek alıcısına ulaştırmak istediğim ve damağa olduğu kadar göze de hitap etmesine önem verdiğim için butik pastacılığı seçtim. Bu yüzden de sloganım “Hikâyeler pastaya, hayaller kurabiyeye dönüşüyor” oldu. İleride cafesi de olan minik bir butik pastanede hem pastalarımı süslemek hem de cafeme gelen misafirlerimi ağırlamak istiyorum. 

Ronit Kebudi

Küçükken evde hep annemin pasta ve bilumum tatlıları yapışını izler, bittikten sonra ortaya çıkan pastaya da bir sanat eserini seyrediyor gibi hayranlıkla bakardım. Fakat o aralar ben de bir pasta yapmayı deneyeyim gibi bir düşüncem olmadı. Evlenince eşimin doğum gününde ona sürpriz yapmak için bir pasta yapmayı denedim. İlk kez şeker hamuru ile çalışmaya başladığımda, yaptığım pastanın lezzet ve görüntüsünün bana yaşattığı mutluluğu kelimelerle ifade edemem. Ardından oğlumun doğumu ve onun doğum gününde yaptığım pastalar herkesin beğenisini kazanınca, bu işi ele almaya karar verdim. Kendimi daha çok geliştirmek için yabancı internet sitelerini takip etmeye ve bu konuyla ilgili kitaplar okumaya başladım. Hep daha mükemmelini yapabilmek için halen kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Bunun dışında, butik kurslara katılarak, insan ve hayvan figürleri ve minyatür obje figürleri modelleme alanında eğitim aldığım bu kursta kendimi güncelleştirmeye ve içimdeki yaratıcılığı pekiştirmeye çalışıyorum. Büyük bir zevk alarak yediğim pastaları kurabiyeleri kendim yapmayı, kendimce çeşitler oluşturmayı, içindeki malzemeleri tek tek öğrendikten sonra, aileme ve sevdiklerime ‘katkı maddesiz’, tamamen ev yapımı doğal ürünler tattırmayı istediğim için pasta yapmayı seçtim. Bir pastayı kremalamanın dışında, onu süslemek, üstüne figürler eklemek ve onu sadece lezzet olarak değil de, aynı zamanda görsel açıdan da doyurucu bir hale getirmek bu işin ayrı bir yönü. Şeker hamurlu pasta, kurabiye ve cupcake yapıyorum. Bundan başka pasta yaparken, sadece pandispanyanın üstünü düz bir hamurla kaplayıp bitirmek yerine, pastanın üstüne kişinin hayal gücüne göre farklı şeyler yaratmaya çalışıyorum. Özellikle, çikolatalı pastalarımın keyifsiz anınızda, sizi gülümsetmeye yetecek kadar lezzetli olduğunu söylüyorlar. Detaylarla çalışmaktan hoşlandığım için, bu işe yöneldim. Önceleri hobi diye başladığım bu işte, kısa sürede kendimi geliştirerek büyük bir yol katettiğime inanıyorum. İlerisi için en büyük planım bir pasta atölyesi açmak. İlk hedefim kendimi daha çok geliştirdikten ve bu alanda uzman olduktan sonra, bu konuyla ilgilenenlere, pastacılığı öğretmek.

www.latelierderonitte.blogspot.com

Sandra Sümer

Çocukluğumdan beri mutfağa olan ilgim sebebiyle ayrı zamanlarda birkaç yemek kursuna katılmıştım. Tatlı ve pasta yapımını önce hobi olarak yapıyordum. Daha sonra birkaç arkadaşımın ısrarı ve ailemin desteğiyle bu işi yapmaya başladım. Becerilerine güvendiğim ve emeklerine çok saygı duyduğum iki ayrı kişiden bireysel eğitimler aldım. Sonrasında da yaptığım her yeni ürün bana yeni bir tecrübe kattı ve katmaya devam ediyor. Aslında sadece pasta yapmıyorum; pasta ve şeker hamurlu pastanın yanı sıra browni, çeşitli cheesecake’ler, tek kişilik mudcake’ler, meyveli tartlar ve parfe yapıyorum. Tuzlu olarak da çeşitli quiche’ler ve chester’lar yapıyorum.  Kullandığım kaliteli malzemeler sayesinde de cheesecake, pasta ve tek kişilik hazırlanmış ürünlerin daha çok talep gördüğünü düşünüyorum. Butik pastane olarak çalışıyorum, çünkü kişilerin istekleri ve hayalleri doğrultusunda onlara özel ve her seferinde farklı ürünler yapmak  bana ayrı bir keyif veriyor. Bugünkü  ekonomik şartlarda çok uzun vadeli plan yapamıyorum, şimdilerde hedefim cemaatimizde ve çevresinde daha tanınır hale gelip iş potansiyelini yükseltmek. İleriye dönük hayalim ise bir gün butik bir imalathane açmak.

http://www.dulsemia.blogspot.com

Batya KEBUDİ - Dora NİYEGO - Virna B. GÜMÜŞGERDAN