1. Weekend limmud

Marsel RUSSO Toplum
21 Nisan 2010 Çarşamba

Türünün ilk örneği Weekend Limmud, geçtiğimiz hafta sonu 126 katılımcı ile Şile Dedeman’da gerçekleşti. Keyifli bir tatille doyurucu konular buluşunca ortaya yaşanası bir karışım çıktı.

Dr. Ruth Calderon ve Prof Dr. Lenore Martin’in söz aldıkları açılış konuşmalarının ardından topluca yenilen Şabat yemeği ilk güne anlam kattı. Genç yetenek Karin Alyon’un kendi besteleri ile zenginleştirdiği piyano resitali ise izleyenleri büyüledi adeta. Birbirine zevkle bağlanmış notaların naif parmaklarda hayat bulmasına tanık olmak gerçek bir zevkti.

Ertesi gün… Karin’in tınılarından hayatın gerçeklerine dikey geçiş: Balçiçek Pamir, Soli Özel, Rıfat Bali, Prof. Nilüfer Narlı, Prof. Yılmaz Esmer, Dr. Ruth Calderon, Prof. Savaş Asaf Akad ve Yomi Kastron’nun sunumları, katılımcıların soruları ve katkıları ile entelektüel bir ziyafet gibiydi dersem yalan söylememiş olurum.

Gazetemiz Sinema Eleştirmeni Viktor Apalaçi’nin anlatımı ile gerçekleşen “Ajami” gösterisinin, İzzet Hiçkalmaz, Nezih Yeşilnil, Baki Duyarlar ve Tahsin Ünüvar’ın caz konseri ile çakışması yazık oldu. Filme gidenler ustasının yorumu ile bir başyapıt izlediler belki, ancak belleklerde değişik bit tat bırakan bir konseri kaçırdılar. Yahudi bestecilerin yapıtlarından oluşan bir saatlik gösteri izlenmeye değerdi.

Pazar günü Moris Fransez, Metin Bonfil, Sedat Ergin, Rotem Rifat ve Doç Dr. Hanna Nita Scherler’in sunumları vardı. Gazetemizin değişmez çizeri İrvin Mandel’in stand-up gösterisi ise, iki gündür, “o salon senin bu salon benim” koşuşturan bizleri ağır konulardan koparıp aldı.

Violet Alalof’un “Kendi kendine yaşam koçu olmak” ve Estel Lita Russo’nun “El Becerileri Atölyesi” de hafta sonuna değişik renkler kattı. Atölye çalışmasından çıkan hanımların çalışmalar sonunda eriştikleri yazlık çantaları omuzlarında gururla gezdirmeleri görülmeğe değerdi.