Savaş suçlusu yargılanacak mı?

Nelly BAROKAS Kültür
14 Nisan 2010 Çarşamba

ABD vatandaşı Peter Egner, Sırbistan’ın Alman işgali altında bulunduğu yıllarda Belgrad Yahudilerine karşı savaş suçları işlemekle suçlanıyor.

Sırbistan, binlerce sivilin öldürülmesinin sorumlusu olan Nazi birliğine hizmet etmekle suçlanan ABD vatandaşının tutuklanması kararını aldı. Yüksek Mahkeme, Yugoslavya’da doğan ve bugün 88 yaşında olan Peter Egner’in ülkenin Alman işgali altında bulunduğu yıllarda Belgrad Yahudilerine karşı savaş suçları işlediğinden kuşkulanıldığını açıkladı. Sırbistan yetkilileri, Seattle yakınında bir huzur evinde kalmakta olan sanığın ABD’den ihracını isteyebileceklerini belirtti. Egner, ABD federal hükümetinin sanığın vatandaşlık haklarını geri alma çabalarına karşı mücadele veriyor. ABD yetkilileri, şüphelinin 1960’da vatandaş olduğunda geçmişi ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermediğini ileri sürdüler.

Peter Egner, Yahudileri, Üçüncü Reich’in karşıtlarını kovalayıp yakalama görevini yapan Naziler tarafından kurulmuş Sırp polisi birliği Einsatzgruppe hakkında hiçbir bilgisi bulunmadığını ileri sürerek kendisine yönelik suçlamaları reddediyor. Egner’in Nazi geçmişi ile ilgili ilk şüpheler iki yıl önce ortaya çıktı. ABD Adalet Departmanı’nda yer alan Nazi belgelerine göre, Egner’in mensubu olduğu birlik 1941 yılının Ağustos ayında çoğunluğu Sırp Yahudi erkekleri, komünist ve Çingenelerden oluşan 11.164 kişiyi katletti, 1942’nin ilk aylarında da 6.280 Yahudi kadın ve çocuğu karbon monoksit gazıyla zehirledi.