Tarihte geçen hafta/ "Sarı rozet gururla takın"

Kavram
14 Nisan 2010 Çarşamba

4 Nisan

1933 – Bir Alman Yahudi gazetesi Yahudilerin sarı yıldız takmalarını önerdi. Manşet ise şöyleydi: “Sarı Rozet, Gururla Takın”

5 Nisan

1870 – Sultan Abdul Aziz, bir fermanla bir ziraat okulu kurmak üzere ‘Alliance Israelite’e Yafo’nun doğusunda 2600 dönüm arazi verdi. “Mikveh Israel” adındaki bu okul Filistin topraklarındaki ilk ziraat okuludur. Mikveh Israel kibutzların gelişmesinde ve İsrail tarım teknolojisinin bugüne gelmesinde kilit rol oynadı.

6 Nisan

1874 – Asıl adı Ehrich Weiss olan illüzyonist Houdini, Macaristan’da doğdu.

7 Nisan

1486 – Bir dua kitabı (Sidur) İlk kez Soncino, İtalya’da basıldı. Bu zamana kadar el yazmaları kullanılıyordu.

1933 – Nazilerin ilk Yahudi karşıtı kararları yürürlüğe girdi: Buna göre Yahudiler kamu görevlerinde ve hukuk alanında çalışamayacaklardı. ‘Nichtarier’ yani Aryan olmayanların sınıflandırılması yapılmaya başlandı.

8 Nisan

1730 – New York’ta Kuzey Amerika’nın ilk sinagogu olan Shearith Israel Sinagogu açıldı. Bu sinagog bu gün hâlâ ABD’nin en büyük sefarad sinagoglarından biridir.

1910 – Selanik’teki büyük Yahudi işletmeleri gelirlerinin %1’ini Osmanlı ordusunun yeni savaş gemisi alımlarına yardım için vereceklerini duyurdu.

9 Nisan

1872 – Fransa’da başbakanlık yapmış ilk Yahudi olan Leon Blum, Paris’te Yahudi bir anne babanın oğlu olarak doğdu. 1936 yılında Fransa’nın İlk Sosyalist ve İlk Yahudi Başbakanı oldu

1903 –Doğum kontrol hapının mucidi Dr. Gregory Pincus New Jersey’de doğdu. Geliştirmiş olduğu haplar bütün dünyadaki cinsellik anlayışını kökünden değiştirdi.

10 Nisan

1516 – İlk getto Venedik’te kuruldu. Getto kelimesinin, yakınlarda bulunan ve ‘get’ adı verilen dökümhaneden geldiği düşünülüyor.

1847 –  Joseph Pulitzer Macaristan’da doğdu. İç savaş sırasında ABD’ye göç etti ve kuzeylilerin safında savaşa katıldı. Savaş sonrası İngilizcesini geliştirdi ve St. Louis Post ve New York World yayıncısı olarak zengin oldu. Vasiyeti üzerine ölümünden sonra 1917’den itibaren Pulitzer Ödülleri verilmeye başlandı.

Hazırlayan: Metin Delevi     Derleyen: Sento Almaleh