Kalplerimizde Holokost, dileklerimizde umut...

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de Holokost’tan alınan derslere ilişkin bir konuşma yaptı. Peres, yaptığı konuşmada İran’ın nükleer silah geliştirmesine seyirci kalınmaması gerektiğini vurguladı

Dünya
14 Nisan 2010 Çarşamba

“İsrail Holokost’un öğrettiği iki çıkarımı asla unutmayacak. Kalbinde barış ile güvenliğini kendi ellerinde tutan özgür bir Yahudi Devleti’ni ayakta tutmak ve soykırım tehditlerini, Holokost inkârını ve terör girişimlerini ciddiye almak.

Dünya devletlerinden bir zamanlar yaptıkları gibi kayıtsız kalmamalarını istemek bizim hakkımız ve mecburiyetimizdir. Kayıtsız kalmak milyonlarca kurbana mal olmuştur. BM, bir BM devletinin diğer bir BM devletine savurduğu yok etme tehditlerini ciddiye almalıdır.”

Peres, İran halkının bir bölümünün de kendilerini kontrol eden caniden utandıklarını sözlerine ekledi.

Peres, “Arap devletleri Ahmedinecad’ın anti-İsrail söylemlerinin asıl hedefini maskeleme amaçlı olduğunu farkındalar. Asıl isteği, bölgenin tek hâkimi olmaktır,” şeklinde konuşmasına devam etti.

“Dünya savaşı Nazilerin şeytani amaçları ile patlak verdi, Almanların daha üstün ırk olmaları söylemi ile tüm bunlar yaşandı.”

Peres yanan Yahudi kitaplarının ateşi içimizde devam ediyor derken, “Ölen altı milyon kardeşimizden, erkeklerden, kadınlardan, yaşlılardan, bir buçuk milyon çocuğumuzdan kendimizi ayırmamız imkânsızdır” dedi. “Yaşam için inanılmaz bir potansiyel, yetenekler, geri dönemeyecek bir şekilde yok edilmiştir. İsrail Devleti sonsuza dek Holokost için yası ve kuruluşu için sevinmeyi birlikte yaşayacaktır,” şeklinde sözlerine ekledi.

 “Gözlerimiz tehlikelere karşı açık olacak, ellerimiz her zaman barış için uzanacaktır. Kalbimizde Holokost ve dileklerimizde, umut olacaktır.”