İsrail Holokost’ta katledilen 6 milyon Yahudi’yi andı

İsrail’de Holokost’u Anma Günü, pazartesi sabahı saat 10’da çalınan iki dakikalık siren ile başladı

Dünya
14 Nisan 2010 Çarşamba

12 Nisan Pazartesi sabahı İsrail’de Holokost’u Anma Günü’nü başlatan siren Kudüs Yad Vaşem Müzesi’nden çalındı. Bu yıl, günün teması ‘Holokost’tan kurtulanların sesleri’ oldu. Törene İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Başbakan Binyamin Netenyahu, Knesset Sözcüsü Reuven Rivlin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Dorit Beinish, İsrail Savunma Kuvvetleri Komutanı Gabi Aşkenazi, Emniyet Müdürü Dudi Cohen, Kudüs Valisi Nir Barkat gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca dünyanın dört bir yanından gelen Holokost kurtulanları ve öğrenciler de törende yerlerini aldı.

Törende Başbakan Netenyahu eşinin Holokost sırasında katledilen akrabalarının isimlerini okurken, Devlet Başkanı Peres de öldürülen kendi akrabalarının isimlerini okudu. Muhalefet lideri Tzipi Livni ise hayatını Holokost’u anlamaya ve dünyayı duyurmaya çalışan eğitimci ve araştırmacılarının adını okuyup onlara saygılarını sunmayı tercih etti.

Peres, yakınlarının adlarını okumaya başlamadan önce şunları söyledi, “Ailem, Vishneva şehrinde bir sinagogun içine kapatılarak Almanlar ve yerel yardımcıları tarafından, diğer 2,060 cemaat üyesi ile birlikte canlı canlı yakılarak katledilmiştir.”

Holokost kurtulanlarından Mordechai Fuchs ise Treblinka Kampı’ndan kurtulduğunu, yaklaşık 40 senedir Holokost Anma Günü’nde Yad Vaşem Müzesi’ne geldiğini ve gelirken her zaman kıyafetlerinde İsrail bayrağının dikili olduğunu söyledi. Ayrıca konuşmacı olarak katıldığı törende şu mesajı verdi: “Benim çocuklarım, torunlarım var. Bu demektir ki biz Almanları yendik. Bizi yok etmeye çalıştılar fakat başaramadılar.”

Günün geri kalanında çeşitli kibutzlarda, okullarda, askeri üslerde ve yerel yönetim binalarında törenler devam etti.