Rusya'da neler oluyor?

Güney Afrika'dan Özbekistan'a, Almanya'dan Irak'a haftaya damgasını vuranlar... 

Karel VALANSİ Diğer
7 Nisan 2010 Çarşamba

Afrika

GÜNEY AFRİKA: 80’li yıllardan itibaren siyahilerin kovulması ve bağımsız bir beyazlar ülkesi kurulması için savaşan aşırı sağcı lider Eugene Terreblanche (69) ülkenin kuzeybatısındaki çiftliğinde yanında çalışan iki işçisi tarafından sopayla öldürüldü. Beyaz azınlığın yönetimde ve siyahların sadece yabancı işçi olarak ülkede kalabileceği bir düzenden yana olan sağcı bir partinin liderliğini yapan Terreblanche’ın çalışanlarına ücretlerini ödemediği için öldürüldüğü iddia ediliyor. Terreblanche’ın öldürülmesi ülkede siyah-beyaz çatışmalarına yol açacağından endişe ediliyor.

Amerika

MEKSİKA: Meksika’nın sınır sehri Tijuana açıklarında 7,2 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. 1992’den beri bölgede yaşananların en büyüğü olan depremde iki kişi hayatını kaybetti. Depremden kötü etkilenen Mexicali kentinde olağanüstü hal ilan edildi. Kaliforniya ve Nevada’da da hissedilen deprem nedeni ile Disneyland Parkı’nda tren turları geçici olarak durduruldu.

Asya

ÖZBEKİSTAN: BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Orta Asya’ya yaptığı ilk gezisinde sivil haklar ve işkence konularında uluslararası anlaşmalara imza koyan Özbekistan’ın bu anlaşmaları uygulamaya sokmasının zamanı geldiğini ve insan hakları konusundaki taahhütlerine uyması gerektiğini hatırlattı.

PAKİSTAN: Pazar günü Peşaver kentindeki Amerikan Konsolosluğu’na yapılan saldırıda 4’ü militan 7 kişi öldü. Taliban’ın üstlendiği saldırının ardından bir siyasi partinin mitinginde düzenlenen intihar saldırısnda 41 kişi öldü.

Avrupa

ALMANYA: Nükleer silahsızlanma ve savaşların sona ermesi için düzenlenen geleneksel Paskalya Barış yürüyüşlerine ülke çapında yaklaşık 40 bin kişi katıldı.

SIRBİSTAN: Sırbistan Parlamentosu, Srebrenitza’da 1995’te 8 bin Boşnak erkeğin Sırp güçlerce öldürülmesini resmen kınadı. Boşnaklar kararda “soykırım” sözcüğünün kullanılmamasına tepki gösterirken AB ise karardan memnun.

Ortadoğu

IRAK: Başkent Bağdat’ta pazar günü peş peşe 3 şiddetli patlama meydana geldi. Patlamalardan birinin Alman Büyükelçiliği yakınında, bir diğeri hükümet binaları ile ABD Büyükelçiliğinin bulunduğu sıkı koruma altındaki bölgenin yakınlarında ve İran Büyükelçiliği yanında gerçekleşti. Patlamalarda ilk belirlemelere göre 35 kişi öldü, 200 kişi yaralandı.

 

RUSYA’DA neler oluyor?

Moskova ve Dağıstan’daki intihar saldırılarının ardından bu sefer Rusya Federasyonu’na bağlı İnguş Cumhuriyeti’ndeki Karabulak kasabası çifte intihar saldırısı ile sarsıldı. İçişleri Bakanlığı binası yakınında bir otomobile yerleştirilen bombanın uzaktan kumandayla infilak ettirilmesiyle meydana gelen saldırılarda iki polis hayatını kaybetti, bir polis yaralandı. Olay, geçen hafta Moskova’da ve Dağıstan’da düzenlenen bir dizi saldırıyı izliyor. Dağıstan’da haftasonunda demiryoluna yerleştirilen patlayıcı nedeniyle bir yük treninin beş vagonu raydan çıktı. Olay yerinde toplanan güvenlik güçleri ve halkın arasına dalan intihar eylemcisi 14 kişinin ölümüne neden olmuştu. Moskova metrosuna yönelik bombalı saldırılarda ise 39 kişi hayatını kaybetti. İki kadın intihar eylemcisi tarafından gerçekleştirilen eş güdümlü saldırılar, 50 kişinin hayatını kaybettiği Şubat 2004 metro saldırılarından bu yana Moskova’da yaşanan en kanlı saldırılar.

Saldırılardan Çeçenistan’daki  isyancılar sorumlu tutuluyor. Geçtiğimiz ay “Savaşı Rus kentlerine taşıyacağını” söyleyen Çeçen İsyancı Lider Doku Umarov ilk iki saldırının sorumluluğunu üstlendi. 

Kuzey Kafkasya’daki cumhuriyetlerden Çeçenistan, Dağıstan ve İnguşetya’da Rusya’nın desteklediği yerel yönetimlere karşı islamcı isyancıların saldırılarına da sahne oluyor. Son iki yılda Rusya’nın atadığı yerel yöneticiler ve güvenlik güçleri saldırılara hedef oluyor. Haziran 2009’da bölgenin içişleri bakanı öldürülmüştü. Teröre karşı savaş ilan eden Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev “Teröristlere keskin hançerle vurmalı, bu teröristler ve kaldıkları yerler yok edilmeli” dedi.