Gazze’ye giysi girişine izin

Dünya
7 Nisan 2010 Çarşamba

2008’de yaşanan çatışmalardan bu yana ilk kez ticari piyasalara giysi ve ayakkabı sevkiyatı yapıldı. İsrail hükümeti, Gazze’ye iki yıldan bu yana ilk kez ticari miktarda giyecek ve ayakkabı gönderilmesine izin verdi.

İsrail ve Mısır, 2007 yılından beri Hamas’ın kontrolündeki bölgeye abluka uyguluyor. Kaçakçılar Mısır-Gazze sınırı altındaki bir tünelden mal sokarak ablukayı aşmaya çalışıyor. Ancak Mısır son bir yıldır tünel kaçakçılığı ile mücadeleyi sıkılaştırarak sınır boyunca çelik bir duvar inşa etti. İsrail’in geçişine izin verdiği giysi ve ayakkabılar Gazzeli tüccarlar tarafından uzun süredir sınır depolarında bekletiliyordu.

İsrail hükümeti daha önce de Gazze Şeridi’ne çimento teslimatına izin vermişti. Çimento ve demirin Kassam füzelerinin yapımında kullanılması nedeniyle Gazze şeridine girişine izin verilmiyordu. BM’nin İnsani Konular Koordinasyon Ofisi’nin verdiği bilgiye göre, Gazze’ye geçen hafta içinde 50 ton çimento gönderildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak’ın, çimento ile birlikte, Gazze Şeridi’nde 104 milyon şekel (yaklaşık 27,3 milyon ABD Doları) aktarımına da onay verdikleri belirtildi.