Filistinliler de ‘Ayrılık’a tepkili

Dünya
7 Nisan 2010 Çarşamba

Televizyonda yayınlandığı sırada Türkiye ile İsrail arasında gerilime yol açan ‘Ayrılık’ dizisine bir tepki de Filistinlilerden geldi. İsrail cezaevlerinde yatan Filistinli kadın mahkûmlar, dizinin kendileriyle ilgili gerçekleri ve onların direniş mücadelesini çarpıttığı gerekçesiyle, Arapça yayın yapan MBC televizyondan dizinin yayından kaldırılmasını istedi.

‘Ayrılık’ dizisi ile ilgili olarak Filistinli Mahkûmlar Derneği’ne başvuran Filistinli bir kadın mahkûm, dizide geçen Meryem adlı mahkûmun İsrail askeri tarafından tecavüze uğradığı sahne dolayısıyla, dizinin yönetmeninin Filistinlilerden özür dilemesini istedi. Filistinli mahkûm, Filistinlilerin mücadelesinde kadınların yıllardır etkin bir şekilde yer aldığını belirterek, “dizinin temelinin yanlış ve gerçeklerle hiçbir şekilde ilgisinin bulunmadığını” vurguladı. Mahkûm, şimdiye kadar hiç böyle bir olay yaşanmadığını ve hiçbir Filistinli ailenin de kızlarını bu nedenle öldürdüğünü işitmediğini belirterek, bu sahnelerin tüm Filistin halkını aşağıladığını dile getirdi.

Filistinli Kuşatmaya Karşı Halk Komitesi de dizide İsrail askerlerinin tecavüzüne uğrayan Filistinli kızların Filistinli silahlı kişiler tarafından öldürüldüğü sahnelere tepki göstererek direnişçilerin fanatik dinciler ve infaz tugayları gibi gösterildiğini iddia etmişti.