BEYAZ SARAY’dan Yahudilere yatıştırıcı mesaj: Barack Obama İsrail’in dostudur

Dünya
7 Nisan 2010 Çarşamba

İsrail ile Amerika arasında yaşanan gergin birkaç hafta sonunda Beyaz Saray’dan Amerikalı Yahudi liderlere barış mesajı verildi.

ABD Milli Güvenlik Kurulu Ortadoğu Sorumlusu Dan Shapiro, Amerikan Yahudilerine önemli bir mesaj verdi. Shapiro mesajında Amerika’nın Doğu Kudüs’teki yerleşimleri durdurma baskısı yapmak istemediğini, zamanlamanın kötü olduğunu ve problemin medya tarafından abartıldığının altını çizdi.

Beyaz Saray’ın Yahudilere en son mesajı Başkan Yardımcısı Joe Biden’in İsrail ziyareti sonrasındaydı. Bu ziyaret sırasında İsrail İçişleri Bakanı Eli Yishai yerleşimlere 1600 konut daha ekleneceğini açıklamış ve İsrail eleştirilere maruz kalmıştı.

Yahudi cemaat liderleri Amerikan Başkanı Obama’yı İsrail’e orantısız baskı uygulamakla suçlarken, Shapiro bu görüşlerin medyanın olayları abartması sonucu ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca Shapiro açıklamalarında bu mesajın Amerikan Yahudi cemaatinin korkularını yatıştırmak üzere verildiğini ve cemaate Obama’nın İsrail ve Yahudi dostu olduğunu hatırlatılmasın gerekliliğin sonucu olduğunu söyledi. Netenayhu’nun Washington ziyaretinin çok iyi geçtiğini de hatırlatan Shapiro; bu görüşmelerde Netanyahu ile Obama İran’ın nükleer programı ve Doğu Kudüs’teki yerleşimler konusunda anlaşmaya varılmıştır dedi.

Obama’nın Beyaz Saray’da en çok görüştüğü liderin Netanyahu olduğu da hatırlatıldı.