Obama ve Sarkozy İran’a karşı en kısa sürede yaptırım istiyor

Washington’da bir araya gelen ABD Başkanı Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, BM’den İran’a yönelik yaptırımları bir an önce uygulamasını istedi

Dünya
7 Nisan 2010 Çarşamba

Washington DC’deki görüşmelerinden sonra ABD Başkanı Barack Obama ve Fransız meslekdaşı Nicolas Sarkozy yaptıkları açıklamada, Birleşmiş Milletler’den İran’a karşı yaptırımların en geç birkaç hafta içerisinde hayata geçmesini istediklerini belirttiler. Liderler, BM Güvenlik Konseyi’nde oy hakkı olan Çin’in sonraki adımları artık veto etmeyeceğini umduklarını ifade ettiler.

Obama ve Sarkozy, Beyaz Saray’daki ortak basın toplantısında İran’a karşı ortak bir cephe görüntüsü verdiler. Obama “Umut ediyorum ki bahar mevsiminde yaptırımlar etkin olacaktır. İran’ın eylemleri sonucu Ortadoğu’da olabilecek bir çatışma ortamı tam da dünya ekonomisi durgunluktan çıkarken, ekonomide büyük iktidarsızlığa yol açacaktır” dedi. Sarkozy ise “Güvenlik Konseyi’nin daha sert ve güçlü yaptırımları uygulama zamanı geldi” ifadesini kullandı.

İran petrol üreticisi bir ülke olduğu için ekonomik çıkarlarını uzun dönem jeopolitik çıkarlarından daha öncelikli gören ülkeler, bu ülke üzerinde yaptırımlar konusunda çekimser bulunuyor. Obama bu durumu bildiklerini ve yeni yaptırımların kabulünün zor olacağını ifade etti. ABD olarak bu konunun kendileri için çok önemli olduğunu açık bir şekilde ifade edeceklerini belirtti.

Kanada’da bulunan G8 Dışişleri Bakanları, dünya kamuoyunu nükleer program sorununun çözümü için ‘uygun ve güçlü adımlar’ atmaya çağırdı. ABD Başkan Yardımcısı Hillary Clinton, İran’ın son 15 ayda hiçbir şekilde üzerine düşen uluslararası yükümlülükleri yerine getirmediğini ifade ederken “Bu Güvenlik Konseyi’nde bir karara varmamız umutlu olmamı sağlayan sebeptir” dedi.

Batılı diplomatlara göre Çin yaptırımları görüşmeyi kabul etti. Pekin’in Tahran’a karşı alınacak yeni BM yaptırımlarını destekleyeceği işaretleri görülmüş bulunuyor. Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Başkan Hu Jintao’nun ay sonu Washington’da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılacağını açıkladı.