UÖMO bu yıl da TÜBİTAK finalinde

Toplum
7 Nisan 2010 Çarşamba

Tübitak Marmara Bölge Yarışmaları’na İstanbul-Avrupa yakasından katılan Ulus Özel Musevi Lisesi  öğrencileri Esin D. Habif ve Esra Levi “Tatlı Su Kaynaklarındaki Buharlaşmayı Azaltan Ve Suyu Filtre Eden Çok Amaçlı Su Battaniyesi” adlı projeleriyle coğrafya dalında İstanbul il birincisi oldular. Habif ve Levi  Ankara’da yapılacak olan ulusal finalde Ulus Özel Musevi Okulları’nı temsil etme hakkını kazandılar.

Tüm Türkiye’den toplam 3.126 proje başvurusunun yapıldığı, 97 projenin ön elemeyi geçtiği yarışmada;  finalde yarışacak 14 proje arasına girmeyi başaran ve UÖMO’yu  Ankara’daki  ulusal finalde temsil edecek öğrencilere başarılar diliyoruz.

Aynı yarışmada Eran Tiza ve Cefi Halegua “Resonans Yardımıyla Enerji Tasarrufu Sağlanabilir mi?” adlı projeleriyle fizik dalında üçüncü oldular.

ANKARA FİNALİ’NDE YARIŞACAK PROJE JÜRİDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Danışman Öğretmenleri Serkan DAĞYAR ve Talha KILIÇ önderliğinde projelerini hayata geçirmek için eğitim döneminin başından itabaren yoğun bir tempode çalıştıklarını belirten UÖML Öğrencisi Esra Levi ve Esin D. Habif, “‘Google earth’ haritalarından yararlanılarak  Ömerli Barajı su toplama havzasının temsili iki maketini hazırladık. Kontrol grubu olan maketin üzerini boş bırakırak,  deney grubu olan maketin üzerini su mercimeği adı verilen ve hemen hemen Türkiye’de tüm su kaynaklarında bulunan bitkiyle kapladık. Her ikisine de aynı mesafeden 500 watt ışık verdik. Deney sonucunda, üzeri su mercimeğiyle kaplanan maketteki su sıcaklığının sadece ilk 1 saatte bile, diğer makete göre 5 derece daha düşük olduğunu ve buharlaşmanın daha az olduğunu tespit ettik. Projemiz jüri tarafından çok beğenildi. Final için çok heyecanlıyız.” diyerek, bu proje ile kullanılabilir su kaynaklarında güneş ışığının suyun alt kısımlarına girmesini kısmen önleyerek buharlaşmayla meydana gelen su kaybını en aza indirmeyi hedeflediklerini belirttiler.