Suriye’den Filistin’e şiddet mesajı Barış konuşmalarını bırakın, şiddete devam edin

Suriye ve Libya, FÖY Başkanı Abbas’a baskı yapmak için birleşti. İki ülke Filistin’in İsrail ile barış görüşmelerinden vazgeçmesini ve şiddet içeren eylemlere devam etmesi gerektiğini savunuyor

Dünya
1 Nisan 2010 Perşembe

Libya’da toplanan Arap liderleri, görüşmelerinin sonunda Filistin’in barış konuşmalarını tekrar başlatması veya tamamen reddetmesi konusunda kararsız kaldılar. Toplantı sırasında Suriye ve Libya, Filistin Yönetimi’nin şiddet içeren eylemler yapması gerektiğini savundu.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas öneriyi reddederken, toplantıya katılan 22 Arap lideri gerçekçi düşünmeye davet etti. İsrail’in en önemli düşmanlarından iki tanesinin önerisine karşı, ortak kararın barış konuşmalarının yeniden başlamasını desteklemek yönünde olacağı konuşuluyor.

Arap liderleri bu sene daha ileri bir tarihte olağanüstü toplantı düzenleme kararı aldılar. Bu toplantıda çözümlenemeyen konuların görüşülmesi planlanıyor.

Arap dışişleri bakanlarının oluşturduğu bir konsey barış görüşmelerinin sürdürebilmesi için tüm yerleşimlerin durdurulması şartını önerdi. Öneri uzlaşmaya varılamadığı için kabul edilmedi. Suriye Dışişleri Bakanı, belgenin Arap Birliği’nin görüşlerini temsil etmediğinin altını çizdi.

Suriye Devlet Başkanı Başer Esad, Filistin lideri Abbas’a, ABD’nin desteklediği barış sürecinden çıkması ve İsrail’e karşı gelmeye devam etmesi gerektiğini hatırlattı.

Toplantıya katılan delegelerden birinin açıklamalarına göre Esad, Abbas’a “Direnmenin fiyatı barıştan ağır değil,” dedi.