Mısır, İsrailli gazeteciyi serbest bıraktı

Dünya
24 Mart 2010 Çarşamba

İsrail İçişleri Bakanı Eli Yishai’ın Mısır İstihbarat Şefi Ömer Süleyman ile yaptığı çetin görüşmeler sonucunda gazeteci Yotam Feldman serbest bırakıldı. Feldman, Afrikalı göçmenlerle beraber kaçak olarak Mısır üzerinden İsrail’e geçerken yetkililer tarafından yakalanıp gözaltına alınmıştı.

 İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yediot Ahronot’un verdiği bilgiye göre Mısır’a gizlice girdikten sonra Mısır kuvvetlerince yakalanan gazeteci Yotam Feldman, İsrail’e teslim edildi. Feldman, gözaltına alındıktan altı gün sonra Kahire’den İsrail seferi yapan bir uçakla ülkesine döndü.

Sina Yarımadası’ndan İsrail’e kaçak olarak geçen Afrikalı göçmenler hakkında araştırma yapmak için göçmen kılığına giren Feldman, şüphe üzerine Mısır güvenlik güçlerince yakalanmıştı. Mısır – İsrail sınırı arasındaki dikenli telde elini yaraladığı bildirilen Yotam’ı teslim almak İsrail İçişleri Bakanı Eli Yishai, gazetecinin babası avukat Avigdor Feldman ile görüştükten hemen sonra Ömer Süleyman’la iletişime geçmişti.

Dönüşünden sonra Feldman Mısır hapishanesinde kendisine nasıl davranıldığı üzerine gelen bir soru için: “Hangi bölümünü sorduğunuza bağlı. Beyazlar ve beyaz olmayanlar arasında bir ayrım var. İlk günlerde ben mültecilerleyken bana diğerleriyle aynı muamele – çok sert ve çok zorlu -   yapıldı. Sonraki aşamada Kahire’de ise çok iyi davranıldı.”

Babasının eşlik ettiği Feldman yaptığı açıklamada pişmanlık duymadığını ve iyi hissettiğini, kendi açısından bir gazeteci olarak yapması gerekeni yaptığını ifade etti. “İşimi yaptığımı düşünüyorum. Gazeteciler, insanlığını korumak için kahramanca hareketleri yapmaya zorlanan, yakalananların ölümüne linç edildiğini bildikleri halde askerler onlara ateş ederken sınırlara koşan insanların hikâyesini anlatır.Ben oradaydım. Yaşadıklarını yaşadım. Bu hafta boyunca yaşadıklarımın hikâyesini anlatmayı umuyorum. Umarım herkes anlattıklarımı duyabilir.”