/DAVID HELFGOTT, Racmaninov’la yeniden İstanbul’da

17 Mart 2010 Çarşamba

VETİYATRO’dan “Kristal Gece”

Adorno, Borchert, Artaud veTeber metinlerinden oluşan, Nevzat Süs’ün yönettiği “Kristal Gece (Anne Frank’ın Hatıra Defteri)” yalnızca Nazilerin vahşetini anlatmıyor! Kristal Gece’nin zamanı  ve mekânı yoktur. Çağlar boyunca, yakılan insan bedeni, tecavüze uğrayansa insan aklıdır. Bu oyun şu soruyu soruyor: İnsan olmayı başarabildik mi?  İlk kez 13 Mart akşamı sergilenen oyun, 20 Mart Cumartesi saat:19.30’da Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde, 2 Nisan Cuma akşamı ise yine saat: 19.30’da Kadıköy Sanat Tiyatrosu’nda (KAST) sahnelenecek. www.vetiyatro.com

Alp Bartu Almelek Sanat Galerisi’nde

Alp Bartu “Kırmızıya Serenad” başlıklı 60. kişisel sergisini 13 Mart – 10 Nisan tarihleri arasında Almelek Sanat Galerisi’nde resim severlerle buluşturuyor. Resimlerinde, müzik, spor ve sosyal hayat görüntülerine yer veren sanatçı, tablolarında gördüğümüz kırmızılı kadınları neşe, hüzün, nostalji ve alınganlık gibi duyguları yansıttığını ifade ediyor.  Eserlerindeki renk, sıcaklık ve soğukluk dengeleri sanatçının yaradılışındaki ikiliğin bir yansıması olarak tanımlanıyor. Sergi Pazar – pazartesi hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında gezilebilir. www.almelekartgallery.com

SSM’de “İnsan ve Doğa”

Ressam İrfan Ertel bu sergisiyle bizleri, günlük yaşamımıza mola vermeye davet ediyor. Gündelik hayatın içinde gözden kaçan ayrıntıları, güzellikleri ve çelişkileri göstermeyi amaçlayan sanatçının ‘İnsan ve Doğa’ adlı kişisel sergisi 11–28 Mart tarihleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi’nde izleyiciyle bir araya geliyor. Ertel’in, 35 dolayında yağlı boya tablosunun yer aldığı sergide, doğadan seçtiği ayrıntılar ve Anadolu’nun kırsal kesiminden emekçi kadın portreleri dikkat çekiyor.

Yair Dalal ve Lubna Salameh’den “Sevgi ve Hayat”

24 Mart Çarşamba akşamı CRR Konser Salonu Ortadoğu’nun sevilen sanatçıları dünyaca ünlü Yair Dalal ve bülbül sesli Lubna Salameh’i ağırlıyor. İsrailli etnik müzisyen kemancı-udi ve şef Yair Dallal’ın yönetiminde, Abraham Cohen, Alfred Hadgar, Issa Awwad, Imad Dalal, Jony Mahly, Galia Nakhmani, Herzl Sagi, Ramzi Wishara ve Erez Monk’dan oluşan topluluk, Yahudi ve Arap kültürüne ait ezgileri ve dünya müziğinden örnekleri, Haifa doğumlu Lubna Salameh’in eşsiz yorumuyla seslendirecek.

FKM’de Eugène Ionesco metinleri

İstanbul Fransız Kültür Merkezi, 20 Mart Cumartesi saat 19.00’da,  oyun yazarı ve akademisyen Eugène Ionesco’nun doğumunun 100. yılı vesilesiyle, yazarın tek romanı olan Le Solitaire’den (Yalnız Adam), eserin zenginliği ve çeşitliliğinin vurgulandığı okumaların yapılacağı bir edebiyat akşamı düzenleniyor. Ünlü Fransız sinema ve tiyatro aktörü, iki Molière ödülü sahibi Comédie Française’den Denis Podalydès ile birçok ödülü bulunan sinema ve tiyatro oyuncusu Serra Yılmaz bu etkileyici yapıtı Fransızca ve Türkçe olarak  yorumlayacaklar. Giriş serbesttir.

DAVID HELFGOTT, Racmaninov’la yeniden İstanbul’da

Dünyanın en önemli piyanistlerinden biri olan ve hayatı Oscar ödüllü Shine filmi ile sinemaya aktarılan şizofreni hastası David Helfgott, 12 yıl tedavi görmesine sebep olan Rahmaninov’un 3. Piyano Konçertosunu çalmak için İstanbul’a geliyor. 6 Nisan’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek olan konsere Naci Özgüç yönetimindeki 70 kişilik İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Sanatçı, 8 Nisan’da Lütfi Kırdar Salonu’nda bir konser daha verecek. Helfgott’un ‘The Last Great Romantic, Rahmaninov’ albümü 4 milyondan fazla sattı ve  ‘Billboard’ dergisi tarafından en başarılı klasik müzik albümü seçildi.