Eşcinseller futbolcu olmasın mı?

“Eşcinseller diğer spor dallarında bulunabilirler. Ama futbolda olmaz. Eşcinselliğini açıklayan futbolcu, takımını rahatsız eder.”

Spor
17 Mart 2010 Çarşamba

Almanya’nın, Schalke 04 Kulübü’nün eski menajeri Rudi Assauer, eşcinsellerin futbolcu olmaması gerektiğini söyledi. Eşcinsel kimliğini açıklayan futbolcuların, takım arkadaşlarını ve seyircileri rahatsız edeceğini öne süren Assauer, “Eşcinseller diğer spor dallarında bulunabilirler. Ama futbolda olmaz” dedi. Futbol oynadığı ve menajerlik yaptığı dönemlerde eşcinsel bir futbolcu tanıdığını belirten Assauer, “Werder Bremen’deyken takım masörümüz eşcinseldi. Yanına gittim ve kendisine ‘Bana bir iyilik yap. Ve kendine yeni bir iş bul’ dedim” açıklamasını yaptı. Alman Futbol Federasyonu Hakem Kurulu Üyesi Manfred Amerell’in, hakem Michael Kempter’e cinsel tacizde bulunduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Assauer, “Yaşananlar federasyonun itibarını zedeledi. Olaya adı karışan hakem artık maç yönetemez. Hakem Kurulu Üyesi de artık görev yapamıyor” diyerek haklılığını savundu.

Rudi Assauer’in açıklamalarına en sert tepki Berlin Senatosu Göçmen Eşcinseller Birliği Sözcüsü Hakan Taş’tan geldi. Taş, “Böyle bir ayrımı ancak sağlıksız kafalar yapabilir. Eşcinselliği hâlâ hastalık olarak göstermek büyük cahillik” dedi. Eşcinsel olduğunu açıklayan ilk futbolcu, İngiliz Justin Fashanu idi. Japon Hidetoshi Nakata da eşcinsel olduğunu ilan etmişti.

Türkiye’de eşcinsel olduğunu açıklayan ilk futbol hakemi olan Halil İbrahim Dinçdağ, Rudi Assauer’in görüşleri ile ilgili olarak, “Ben adam gibi adamım. Eşcinsellerin yaşadığı pek çok sorun var. Bu sorunlar da onlardan birisi” yorumunu yaptı.