İsrail avokadosu AVRUPA’YA HAKİM

Dünya
17 Mart 2010 Çarşamba

Son yıllarda tarımsal ürünler arasında avokado üretimine ağırlık veren İsrail, bu üründe dünyanın önemli tedarikçilerinden biri haline geldi. Wall Street Journal, İsrailli Agrexco firmasını överek, firmanın avokado ihracatının Avrupa’daki meyve miktarının üçte birine eşit olduğunu belirtti. Makalede bu seneki ihracatın ise yüzde 50 oranında artmasının beklendiği belirtildi.

Wall Street Journal’in Agrexco ile ilgili makalesinde belirtilen rakamlara göre, avokado satışları Avrupa kıtasındaki bütün meyve satışlarının 1/3’üne denk geliyor. Agrexco gazete tarafından en büyük yüksek kaliteli taze tarımsal ürün satan İsrailli firma ve İsrail’in tarımsal alanda ihracat lideri olarak belirledi.

Afrexco CEO’su Shlomo Tirosh, İsrail’in tüm dünyadaki ülkelere, avokado başta olmakla üzere 390.000 ton taze tarımsal ürün sattığını belirtti. Tirosh, tek ihracatçının bu kadar satış yapabildiği başka ürün olmadığını da belirtti. Bu sezon, meyve ihracatının 36.000 tona ulaşması bekleniyor ve geçen senenin satış miktarı olan 22.000 ile karşılaştırıldığında yüzde 50’lik bir artış anlamına geliyor. Arava Bölgesi’ndeki sert kışa rağmen biber ikinci sırada geliyor.

Yeşil bitki satışı Fas, Mısır ve İspanya ile olan rekabete rağmen üst seviyede. Karpuz satışları yıllar süren düşüşten sonra geçtiğimiz yıl yüzde 50 oranında arttı.

Makale organik ürünlerde İsrail’in büyük bir avantaja sahip olduğunu açığa çıkarıyor. Agrexco 25 senedir organik ürünler üzerinde çalışıyor ve yüksek kalite ürünlerle ülkelerarasında ününü korumakta.