Türkiye’deki Yahudi karşıtlığı insan hakları raporunda

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın insan hakları konusunda hazırladığı 2009 raporu çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Raporun önemli sonuçlarından biri de Yahudi karşıtlığı konusunda oldu

Dünya
17 Mart 2010 Çarşamba

ABD 2009 İnsan Hakları Raporu’nda Türkiye ile ilgili öne çıkan konu başlıkları yargı ve basın özgürlüğü oldu. Raporda Yahudi karşıtlığı ile ilgili olarak da birçok medya organında Yahudi karşıtı mesajların verildiğine dikkat çekilerek, “Çeşitli gazete ve TV programı Hıristiyan ve Yahudi karşıtı mesajlara yer vermeyi sürdürdüler ve Yahudi karşıtı literatür kitapçılarda yaygın bir şekilde yer aldı” ifadesi kullanıldı.

Raporda yargı ile ilgili olarak, “Kanun bağımsız bir yargı öngörmektedir. Bununla birlikte yargı zaman zaman dış etkilere maruz kalmaktadır. Yargıda yolsuzluğa ilişkin raporlar bulunmaktadır. Kanun hükümetin, yargı gücünün uygulanmasına ilişkin tavsiyede bulunmasını ya da emir çıkarmasını yasaklamaktadır, ancak hükümet zaman zaman hükümeti eleştiren yargıçlara karşı resmi soruşturma başlatmıştır,” ifadeleri yer alırken Ergenekon davasının uzun sürmesi ve uzun tutukluluk sürelerine dikkat çekildi.

İşte, rapordan bazı satır başları:

* Türkiye’de 77.777 adet kayıtlı cami bulunuyor.

* Engellilerin kamu ulaşım araçları ve binalara erişimleri konusunda yasal emredicilik yok ve bu birçok kentlerde sınırlı durumda.

* Çeşitli gazete ve TV programı Hıristiyan ve Yahudi karşıtı mesajlara yer vermeyi sürdürdüler ve Yahudi karşıtı literatür kitapçılarda yaygın bir şekilde yer aldı.

*  Çocuk yaşta evlilikler özellikle yoksul, kırsal bölgelerde yapılmaktadır. Ancak kadın hakları eylemcilerine göre bu tür evlilikler son yıllarda daha az görülüyor.