Mısır’da tarihi Maimonides Sinagogu yeniden açıldı

Mısırlı yetkililerin 1,5  yıl süren titiz onarım çalışmaları, geçtiğimiz günlerde sonuçlandı ve Kahire’deki Maimonides Sinagogu tekrar ibadete açıldı

Dünya
17 Mart 2010 Çarşamba

Kahire’nin eski Yahudi mahallesinde bulunan ve 19. yüzyılda inşa edilmiş olan Maimonides Sinagogu ile bitişiğindeki Yahudi din okulu-Yeşiva, Mısır Tarihi Eserler Yüksek Konseyi (SCA) tarafından onarılarak yeniden kullanıma açıldı.

Aralarında İsrailli Büyükelçi İtzhak Levanon, Amerika Büyükelçisi Margaret Scobey, İsrail ve diğer ülkelerden birçok hahamın da bulunduğu 150 kişi, sinagogdaki açılış törenine katıldı.

Mısır Kültür Bakanı Faruk Hüsnü, tamamen dini olmasından dolayı Mısırlı yetkililerin bu törene katılmadıklarını, fakat önümüzdeki günlerde yapılacak resmi açılış törenine iştirak edeceklerini açıkladı.

Mısır basınının açıklamasına göre, sinagogun onarımı, SCA’nın Mısır’daki başlıca dini bölgeleri asıl şekillerine döndürme projesi kapsamında yer alıyor. Bu projede on adet sinagog bulunuyor.

Yenileme projesinin gerçekleşmesinde büyük rol oynayan kişilerden, Amerikan Yahudi Komitesi’nin Uluslararası Yahudi İlişkileri Müdürü Haham Andrew Baker, proje için ilk çalışmaların beş yıl kadar önce başladığını açıkladı. Baker, Amerika ve Mısır arasında mekik dokuyarak Mısır’daki Yahudi bölgelerinin muhafaza edilmesi ve geleceği hakkında görüşmeler yaptı. Hatta Mısırlı yetkililerin, onarılan bir sinagogun Mısırlı Yahudiler’in Kültür Mirası Müzesi olarak hizmete sunulması önerisini de desteklediklerini belirtti.

Yenileme çalışmaları, öncelikle Mısır’ın yabancı turistleri ülkeye çekmek amacını taşıyor. Ülkede bir zamanlar 80.000’i bulan Yahudi nüfus, 1948’de Kahire ve başka hükümetlerin, yeni kurulan İsrail Devleti’ne karşı başlatıp sürdürdükleri savaş sonucu Mısır’ı terk etmişti. Bugün itibarıyla Mısır’da 100 kadar Yahudi bulunmasına rağmen, faal bir Yahudi cemaati mevcut değil.

Proje kapsamında SCA, Maimonides Sinagogu’nun yenilenmesine titizlikle başladı. Andrew Baker, depremden ciddi bir şekilde hasar görmüş, çatısız, küflü bir yıkıntı halindeki sinagogun, bir buçuk yıl içinde neredeyse 19. yüzyılda yapılmış sinagogun tıpatıp aynısı olarak yeniden yapılandığını  ifade etti. Sinagogun onarılmasının maliyetinin 1,5 ile 2 milyon Amerikan Doları olduğu tahmin ediliyor.

Sinagogun adı,12. yüzyılda yaşamış Yahudi bilge, filozof ve hekim, başhaham Rabi Moşe Ben Maymon’dan geliyor. Daha çok Maimonides adıyla bilinen büyük haham Rambam,  bu bölgede çalışmış, ibadet etmiş ve 1204’te öldükten sonra, kalıntıları İsrail’de Tiberia’ya götürülene kadar buraya gömülmüştü. Sinagog, Maimonides’in kısa bir süre gömülü kaldığı alanda inşa edilmişti.