İsveç, ‘Auschwitz hırsızlarının’ iadesine izin verdi

Dünya
17 Mart 2010 Çarşamba

İsveç mahkemesi, Aralık 2009’da Auschwitz ölüm kampındaki “Arbeit macht frei” işaretinin çalınmasına karışan bir İsveçlinin Polonya’ya iadesine izin verdi. 34 yaşındaki Anders Högström, Polonya otoriteleri tarafından bütün AB içinde geçen bir emirle aranmaya başlanmış, Şubat ayında Stockholm’de ele geçirilmişti. Savunma avukatı Bjorn Sandin İsveç’te eski bir Neonazi lideri olan Högström’ün yargıya başvuracağını belirtti. Eğer başvurusu reddedilirse İsveç sanığı on gün içinde Polonyalı otoritelere teslim edecek.

Polonya tabelayı çalıp üç parçaya bölmekle suçladığı beş kişiyi yakaladı fakat Högström’ün bu suça liderlik ettiği düşünülüyor. Krakow Post’a göre bu kişiler haklarındaki iddialar sonucu suçlu sayıldı.

Holokost’un günümüze kadar gelmiş sembolü “Arbeit macht frei” işaretinin çalınması Avrupa’da büyük tepki uyandırmıştı. Metal tabela şu an onarılıyor, fakat yetkililer giriş kapısında duran kopyanın sürekli durabileceğini çünkü orijinalinin hava koşullarına dayanmak için zayıf olduğunu belirtti.