Aşkenazi Ankara’da

İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, NATO Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu’na katılmak için Ankara’ya geldi. Aşkenazi beş yıl sonra Türkiye’ye gelen ilk İsrail Genelkurmay Başkanı oldu

Dünya
17 Mart 2010 Çarşamba

İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi NATO Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu’na katılmak için 15 Mart pazartesi sabahı Ankara’ya geldi. Aşkenazi ve beraberindeki heyet Anıtkabir’i ziyaret etti. Aşkenazi mozoleye çelenk bırakmasının ardından Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayıp, İbranice olarak şunları yazdı: “İsrail Savunma Kuvvetleri adına büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak gurur verici. Mustafa Kemal Atatürk, eşsiz karakteri ile fedakarlık, vizyon, ulusal gurur ve askeri profesyonellik için hâlâ örnek oluşturan müstesna bir liderdir.” Aşkenazi’nin yazdıklarının İngilizce çevirisi de deftere eklendi.

Sempozyum için Türkiye’ye gelen İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bir görüşme gerçekleştirdi. Aşkenazi, öğleden sonra gittiği Genelkurmay Karargâhı’nda askeri törenle karşılandı. Pazartesi akşamı Başbuğ’un sempozyum nedeniyle verdiği resepsiyona da katılan konuk Genelkurmay Başkanı, resepsiyonun ardından Ankara’dan ayrıldı.

Dünyanın sayılı nükleer terör uzmanlarının katıldığı sempozyumda Aşkenazi’nin de yer alması, Türkiye ile İsrail arasında İran’ın nükleer çalışmalarına karşı işbirliği arayışına girildiği yorumlarına neden oldu.

Aşkenazi’nin Ankara ziyareti İsrail basınında da geniş yer aldı. İsrail Radyosu, Aşkenazi’nin Ankara’da uluslararası bir konferansa katılacağını ve TSK liderliği ile görüşmeler yapacağını duyururken görüşmelerde İran, Suriye ve Lübnan konularının ele alınacağını da kaydetti.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz de, “Genelkurmay Başkanı, bağları onarmak için Ankara’da” başlığı ile yayınladığı haberde beş yıllık bir aradan sonra İsrail’den Türkiye’ye Genelkurmay Başkanı düzeyinde ilk ziyaret olduğunun altını çizdi. Gazete, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin ‘adeta çökmesine’ neden olan bir diplomatik krizin ardından gerçekleştiğine işaret etti.

Ziyareti ile ilgili olarak Milliyet Gazetesi’ne bir açıklama yapan İsrail Genelkurmay Başkanı Aşkenazi, “Zaten Başbuğ ile çeşitli uluslararası platformlarda yılda üç-dört kez bir araya geliyoruz. İki ordu arasındaki ilişkiler mükemmel. Ülkelerimiz arasındaki sorunların geçici olduğuna inanıyorum,” dedi.

Davos krizinin ardından İsrail ordusunun da katılacağı Anadolu Kartalı tatbikatı iptal edilmişti.