Or-Ahayim Hastanesi’nde Tıp Bayramı kutlaması

14 Mart 1827’de, 2. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amira adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir.

Ester YANNİER Toplum
17 Mart 2010 Çarşamba

Okulun kuruluş günü olan 14 Mart “Tıp Bayramı” olarak kutlanmakta

Sadece ülkemizde tanınan Tıp Bayramı, bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Her yıl geleneksel hale gelen Or-Ahayim Tıp Bayramı etkinliği de bu sene 14 Mart, Pazar sabahı Hastane salonlarında Prof. Dr Aslı Torun ve Rav İsak Alaluf’un sunumları ile gerçekleşti.

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva’nın ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın’ın yanı sıra, çeşitli hastanelerden hekimlerin, öğrencilerin ve diğer tıp mensuplarının davetli olarak katıldığı etkinliğe, hastanenin öz geçmişini anlatan bir film gösterisi ile başlandı. Başhekim Tunç Çelebi’nin ve Or-Ahayim Hastanesi Vakfı Başkanı Elio Medina’nın açılış konuşmalarının ardından, genetik ve moleküler biyoloji uzmanı, Türkiye Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Aslı Torun “Genetik ve Biz “ adlı sunumu gerçekleştirdi. Son yıllarda genetik biliminde gerçekleşen atlımlardan ve bu sayede insan yaşamında meydana gelen pozitif gelişmelerden bahseden Prof. Torun’un çok beğenilen konuşmasının ardından birçok katılımcı çeşitli sorular sordular ve bilgi aldılar.

Etkinliğin diğer kısmında bir konuşma yapan Rav İsak Alaluf, genetik konusunu gerek mikrobiyoloji gerek din açısından inceleyen sunumunu çeşitli kaynaklardan alıntılarla süsleyerek izleyicilerin ilgisini çeken bir konuşma gerçekleştirdi. Dinleyicilerden gelen birçok soru ile birlikte sunumlara Hahambaşı Rav İsak Haleva ve diğer katılımcılar yorum ve görüşleriyle renk kattılar.

Hahambaşı Rav İsak Haleva, kendine özgü hoş üslubuyla Prof. Dr. Aslı Torun nezdinde tüm bilim adamlarına seslenerek, insanların yaşam kalitesini yükselten, onlara şifa veren çalışmalarını övdü ve bu çalışmaların devamını diledi. Prof Dr. Aslı Torun Hahambaşı Rav Haleva ile Rav Alaluf’a sünnet konusunda, “ İki oğlunu da sünnet sırasındaki kanamadan kaybeden bir aile üçüncü oğlunu sünnet yaptırmayabilir mi?”sorusunu Hahambaşı “ Evet yaptırmaya bilir, çünkü insan sağlığı önemlidir” şeklinde yanıtladı.  “ Cenin  ne zaman canlı sayılır?” sorusuna ise Hahambaşı Rav Haleva “ 3 ay sonra” yanıtını verdi. Hahambaşı ayrıca,  organ nakli için din otoritelerinin onayının şart olduğunu belirtti.

Kapanışta konuşmacılara ve katılanlara teşekkür eden Or-Ahayim Başkanı Elio Medina, sağlık sektöründe yaşanan çeşitli zorluklara rağmen tıp etiğinden ayrılmadan, insan sevgisi, doğruluk ve yardımseverlik ilkelerinden taviz vermeden bu hastaneyi yaşatma misyonunu yerine getirmek için çabalarının süreceğini vurguladı. Elio Medina, Or- Ahayim’in 3,5 yıl önce SSK ile yaptığı anlaşmayı Thomas Friedman’ın “Dünya Düzdür” kitabındaki bir benzetmeyle anlattı. Medina,“ Vahşi doğada, ceylan hayatta kalmak için aslandan daha hızlı koşmak zorundadır. Aslan da ceylandan daha hızlı koşmazsa aç kalacağını bilir. Biz yönetim kurulu olarak kendimizi ceylanın yerinde bulduk. Bugün ise, sloganımız olan “Sizin İçin Büyüyoruz”u hayata geçirmek için sürekli kendimizi yeniliyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl da, Or- Ahayim Tıp bayramı etkinliklerinde, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Yıldırım, “İstanbul Hastaneleri Tarihi” başlıklı bir sunum yapmıştı.  Bilindiği üzere bu sene kuruluşunun 112. yılını kutlayan Or-Ahayim İstanbul’un en eski ve köklü hastanelerinden biridir.

Tıp Bayramı her yıl  mart ayının 14’ünde kutlanan, Türkiye’de tıp alanında çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.