Türkiye’nin arabuluculuğu yeniden gündemde

Suudi Arabistan’da bulunduğu sırada televizyonculara bir açıklama yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yapmasını İsrail’in de kabul ettiğini belirterek, “Suriye-İsrail arasında görüşmeler her an başlayabilir” dedi

Şalom
10 Mart 2010 Çarşamba

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada ise, “Görüşmelerin başlaması yönünde henüz bir karar verilmedi” ifadesi yer aldı. Buna karşın İsrail, Başbakan Erdoğan’ın açıklaması için “Türkiye’nin İsrail ile ilişkileri güçlendirmek istediğini ve bölgede barışı desteklediğini gösteriyor” yorumunu yaptı. İsrail Başbakanlık yetkilisi, bu ifadelerin memnuniyetle karşılandığını vurguladı.

SİLVAN ŞALOM: “Görüşmelerin durma nedeni Suriye’nin politikalarıdır”

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Suriye - İsrail görüşmelerinde Türkiye’nin arabuluculuk yapmasına kendilerinin itirazı olmadığını, tam tersine bundan memnun olduklarını söyledi. New York’ta gazetecilere bir açıklama yapan Şalom, “Türkiye, İsrail’in iyi dostuydu ve hâlâ da iyi dostu” diyerek Türkiye’nin arabuluculuğunun İsrail tarafından memnuniyetle karşılandığını vurguladı.

Şalom, Suriye ile görüşmelerin başlamasının önündeki engel olarak bu ülkenin Hizbullah, Hamas ve İslami Cihad ile bağlantısını gösterdi. Hamas lideri Halid Meşal’in Şam’da bulunduğunun altını çizen Şalom, “Suriye BM Güvenlik Konseyi’nin kararını ihlal ediyor, bir yandan da İsrail halkının can güvenliğini tehdit edenlere yardım ediyor. Ben tüm bu olumsuzluklara rağmen barış görüşmelerini yapabileceğimize inanmak istiyorum,” dedi.