Stendal sendromu

Eğer sıra dışı psikolojik bir gerilime hazırsanız sizi gizemli bir dünyaya sokacak bu filmi izlemeye davet ediyorum. Ancak rahatsız edici olduğunu önceden belirtmekte fayda var

10 Mart 2010 Çarşamba

Amerika’da film bu tarz B türü filmleri dağıtan bir şirket olan Troma tarafından alındı ve filmin yeni bir versiyonu Blue Underground DVD tarafından çıkarıldı. Tavsiyem daha iyi bir dublaj ya da orijinal dilinde izleme seçeneği nedeniyle bu versiyonu izlemeniz.

Bu yazımda size eskilerden bir film tanıtmak istiyorum. Bu filmi internette araştırma yaparken öncelikle ‘Stendal Sendromu’ adlı bir rahatsızlığı görerek keşfettim. Stendal Sendromu böyle bir rahatsızlıkmış ki, bazı insanlar büyük sanat eserlerinin karşısında bir süre sonra fenalaşmaya başlıyorlarmış, başları dönüyormuş, hatta bazen bayılanlar bile oluyormuş. Bu olaya Floransa’daki ünlü Uffizi Müzesi’nde sıklıkla rastlanmış. İnanılmaz sanat eserleri karşısında pek çok insan bu sendromdan muzdarip olmuş. Bu gerilim filmi, İtalyan yönetmen Dario Argento tarafından yazıldı. Kendi kızı Asia Argento’yu da başrolde oynatarak onun oyunculuk kariyerinde hızla ilerlemesine vesile oldu. Stendal Sendromu, animasyon efektlerinin kullanıldığı ilk İtalyan yapımı film.

Bu İtalyan gerilim filminde, hikâyenin temelini bu rahatsızlıktan muzdarip olan genç bir bayan dedektifin yaşadıkları oluşturuyor. Anna Marie, tecavüzcü bir seri katilin peşindedir. Onun peşinden Floransa’ya gider, fakat Uffizi Müzesi’nde fenalaşır ve kendini bu katille karşı karşıya bulur. Daha sonra artık hayatı hiçbir zaman eskisi gibi olmayacaktır. Katilin elinden zar zor kurtulduktan sonra, yaşadığı bu travmadan dolayı Anna Marie’de bir takım değişiklikler olmaya başlar. Daha farklı giyinir, kendine zarar vermeye ve polisin ısrarıyla psikolojik tedavi görmeye başlar. Fakat Anna Marie bu katilden intikamını alana kadar içi rahat etmeyecektir, belki sonrasında bile... Film hakkında daha fazla ipucu vermeden DVD’sini alıp izlemenizi öneririm. Pek enteresan ve sürpriz bir son sizi bekliyor! Önerim psikolojik gerilim, polisiye film türlerini sevenlere, kalbi zayıf olanlar izlemesin onlara başka film önerilerim olacak!

 

Süresi: 120 dakika

Yapım Yılı: 1996

Dağıtım: Color

Yönetmen: Dario Argento

Türü: Psikolojik Gerilim

Ödüller: Korku, Fantezi ve Bilim Kurgu Filmleri Akademisi, En iyi Ev Videosu Ödülüne aday gösterildi

Oyuncular: Asia Argento, Alfredo Grossi, Marco Leonardi, Luigi Diberti

 

 Bessy ADUT