Sezon öncesi test sürüşleri

<p class="MsoNormal"><span>Dünyanın en çok izlenen ve takip edilen şampiyonalarının başında gelen Formula1, yeni sezon için start veriyor. Bu seneki şampiyona, birçok yeniliklere sahne olacak, ancak takımlardan gelen haberler sezonun gidişi ile ilgili tahmin yürütmeyi zorlaştırıyor</font></span></p>

Spor
10 Mart 2010 Çarşamba

İzzet ANCEL


Formula 1 2010 sezonu önümüzdeki hafta Bahreyn’de yapılacak olan yarışla başlayacak. Hepimiz pistte dört dünya şampiyonunun bulunacağı yarışı sabırsızlıkla beklerken, yapılan teslerden gelen, takımların performanslarına dair haberler, sezonun izleyebileceği genel görünüme ilişkin tahmin yürütmeyi zorlaştırıyor.

Önümüzeki sezon için öngörülerin bulanık olmasının en birinci nedeni yakıt ikmalinin kalkmasının; takım stratejileri, lastik tercihleri ve hatta araçların tasarımlarına kadar birçok konuda temelden değişimlere neden olacağı. Yine de sezonun başlamasına bir haftadan az bir zaman kala, dört takım diğerlerine göre daha avantajlı gözüküyor.

Geçen sene sezonun ortalarından itibaren 2010 sezonunda kullanacağı aracı üzerindeki çalışmalarına odaklanan Ferrari takımı yeni sezona hazır takımlardan. Barcelona’da gerçekleştirilern son test sürüşlerinde, aracın genel olarak performansından memnun olan takım, farklı aerodinamik ve teknik kombinasyolar kullanarak Bahreyn’den önce yarış denemeleri yapılıdı. Alonso ise araca alışmış ve sezonun başından itibaren podyumun tepesi için mücadele edeceğini gösterir bir görünümde. Barcelona’da piste son çıktığı ikinci günden en hızlı ikinci zamanı elde ederek Bahreyn’i belkemeye başladı.

Pistte iki dünya şampiyonuyla yarışacak olan McLaren ise takımı ise Hamilton’un da belirttiği gibi Ferrari kadar hızlı olmasa da sezona hızlı başlayacağını belli eden bir performans gösterdi. Aslına bakılırsa Barcelona testlerinde en gözle görülür ilerlemeyi kaydeden takım demek yanlış olmaz. Testin son gününde, önceki günlerde daha yavaş gözüken McLaren, Hamilton ile en hızlı zamanı elde etti. McLaren dolu depoyla başlayacak olan yarışa tasarım açısından da en hazır araç olarak görülüyor.

Geçen sezonun özellikle de son bölümün tartışmasız en başarılı takımı olarak gözüken Red Bull takımı da sezona hazır bir görüntü sergiliyor. Özellikle Webber Barcelona’da gösterdiği yüksek performansla, geçen sene kaçırdığı şampiyonluğu bu sene de sonuna kadar kovalayacak gibi gözüküyor.

Michael Schumacher’in gelmesiyle beraber henüz başlamamış sezonun en çok konuşulan takımı olan Mercedes GP takımı da yeni sezonda rekabetin bir parçası olacak. Jerez ve Barcelona’da fazlasıyla tur atan Rosberg takım arkadaşına göre daha hızlı gözükse de, yedi kez dünya şampiyonu olmuş olan Schumacher’in de sezona tam anlamıyla hazır olduğunu söylemesi ve testlerde de gösterdiği yüksek performans, tekrar pistlere dönmesinin hata olduğunu söyleyenleri mahçup edecek gibi gözüküyor.     

Testlerde Williams ve BMW takımlarının gösterdiği performans da bu dört takımınkinden daha düşük değil.  Başlayacak sezonda en az diğerleri kadar podyumu hedefleyeceklerdir. Bunun dışında testlerdeki performası ile bu sene hedefelerini yükseltmiş bir Force India takımı da izleyeceğiz. Tahmin yapmak zor olsa da sezonun sadece bir veya iki takımın domine ettiği bir sezon olmayacağı açık gözüküyor.