Şili depreminde sinagog da yıkıldı

Nijerya'dan Şili'ye, İzlanda'dan Irak'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
10 Mart 2010 Çarşamba

Afrika

NİJERYA: Ocak ayında bir kilisenin yakılması ile Müslüman ve Hıristiyanlar arasında patlak veren çatışmalar pazar gecesi Plateau eyaletinde en az 500 kişinin hayatını kaybettiği bir din savaşına dönüştü. Son on yılda bu tip çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. Geçici Devlet Başkanı Goodluck Jonathan olaylarla ilgili olarak 95 kişinin yakalandığını açıkladı.

ETİYOPYA: 1980’lerde ülkede yaşanan kuraklık ve sonucunda yedi milyon kişinin açlık sınırında yaşaması Bob Geldof gibi yardımseverleri harekete geçirmiş ve dönemin en büyük yardım organizasyonları gerçekleştirilmişti. BBC’nin yaptığı araştırmaya göre yardım kuruluşlarına teslim edilen milyonlarca dolar isyancı güçlerin eline geçti. Etiyopyalı yetkililer ise bu iddiayı yalanladılar.

Amerika

ŞİLİ: Devlet Başkanı Michelle Bachelet, 8,8 büyüklüğündeki depremle sarsılan ülkesinin yeniden inşasının 3-4 yıl alacağını ve uluslararası maddi yardıma ihtiyacı olacağını söyledi. 800’den fazla kişinin hayatını kaybettiği depremin ülkeye 30 milyar dolarlık zarar verdiği tahmin ediliyor. Yağmalama olaylarını engellemek için yedi şehirde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Concepcion şehrinde bulunan Ortodoks Masorti Sinagogu depremde yıkıldı. Duvarları çatlayan sinagogun çatısı çöktü.

KANADA: Merkez Bankası Basın Sözcüsü Julie Girard Kanada’nın kısa süre içinde plastik banknot uygulamasına geçileceğini açıkladı. Taklit edilmesi oldukça zor olan bu banknotlar kağıda oranla yırtılmaya üç kat daha dayanıklı ve % 100 geri dönüşüm özelliği ile çevre dostu. Kanada 1990’dan beri bu banknotları kullanan Avustralya’dan teknik destek alacak.

Asya

KIRGIZİSTAN: Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Afganistan ile diplomatik ilişkiler başlatmaya hazırlanıyor. Başkan, Afganistan’ın başkenti Kabil’de büyükelçilik açılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

HİNDİSTAN: Lucknow’daki Ram Janki tapınağında ücretsiz elbise ve malzeme dağıtımı sırasında çıkan izdihamda ölenlerin sayısı 63’e yükseldi. Hindistan hükümeti, meclisteki sandalye sayısının üçte birinin kadınlara ayrılmasını öngören yasa tasarısını parlamentoya sundu.

AFGANİSTAN: Ülkenin kuzeyinde Taliban güçleri ile rakibi Hizbul İslami Örgütü arasında çıkan çatışmada en az 60 kişi öldü.

Avrupa

İZLANDA: Halk, İngiliz ve Hollandalı yatırımcıların İzlanda bankalarında batan paralarının geri ödenip ödenmemesine ilişkin referandumda % 93 ile “hayır” dedi. 

YUNANİSTAN: Ağır borç yükü ve bütçe açığı ile karşı karşıya olan Yunanistan hükümeti yeni bir ek önlemler paketi açıkladı. Sorun, AB’yi ekonomide kriz yönetimi olanaklarını gözden geçirmeye sevkediyor. IMF’nin Euro Bölgesi’ne müdahil olmasını istemeyen ve Euro’nun güvenilirliğinin darbe almasından çekinen AB kendi IMF’sini kurmaya hazırlanıyor.

BOSNA HERSEK: Ülkeyi Avrupa Birliği üyeliğine hazırlamaya yönelik görüşmelerin çıkmaza girmesinin ardından Sırp Parlamentosu’nun ulusal meselelerde referandum yapılmasını kolaylaştıran yasayı geçirmesiyle gerginlik tırmanıyor. Avrupalı yetkililer, bunun bağımsızlık referandumu provası olacağı endişesinde.

İSPANYA: Ülkenin ilk Müslüman partisi olan ve İspanya birlik ve yeniden doğuş Partisi (Prune) adıyla kurulan yeni partinin lideri Mustafa Bakkach, 2011 yılında yapılacak yerel seçimlerde Madrid, Barselona, Valencia, Toledo, Malaga, Granada gibi Müslüman nüfusun yoğun olduğu kentlerde belediye başkanlığı için adaylar belirleyeceklerini açıkladı.

KKTC: Başbakan Derviş Eroğlu’nun ardından Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da adaylığını açıkladı. Talat 18 Nisan’daki seçimlerde bağımsız olarak yarışacak.

Ortadoğu

IRAK: Pazar günü yapılan ve 325 milletvekilinin belirleneceği genel seçimler Amerikan askerlerinin çekilmesinden önce, ülkedeki ulusal uzlaşma süreci açısından çok önemli bir sınav. Ancak 2003’ten bu yana ilk kez genel seçimler için sandık başına giden seçmenleri hedefleyen saldırılarda 38 kişi öldü, 110 kişi yaralandı. Başbakan Nuri el Maliki ile eski Başbakanlardan İyad Allavi’nin ittifakları arasında geçen yarışta ilk sonuçlara göre El Maliki önde.

İRAN: Financial Times’ın haberine göre, İran’ın toplam ihracatının 3’te 1’ini sağlayan Vitol, Glencore ve Trafigura adlı üç enerji şirketi akaryakıt satışını durdurdu. FT bu kararın ardında ABD’nin yaptırım tehditlerinin olabileceği yorumunu yaparken şirketler ‘siyasi risk’ nedeniyle satışı durduklarını belirttiler.

Haftanın dikkat çekeni:

“Doğru nedenlerle doğru kararları aldığımıza inanıyorum ama Irak savaşından çıkartılacak önemli dersler var.”

 İngiltere Başbakanı Gordon BROWN

 

Haftanın gözden düşeni:

“11 Eylül saldırıları büyük bir uydurma.”

İran Cumhurbaşkanı

Mahmud AHMEDİNECAD

ABD’nin saldırıları terörizmle savaşta bahane olarak kullandığını söyledi.