Arap ülkelerinden göç eden Yahudiler mülteci olarak tanındı

İsrail Parlamentosu’nda kabul edilen yeni kanun ile Arap ülkelerinden göç eden Yahudilerin mültecilik hakları kabul edildi. Böylece yeni barış sürecinde mülteci Filistinlilerin hakları karşısında Yahudi göçmenlerin hakları da müzakere edilecek

Dünya
10 Mart 2010 Çarşamba

Gelecekteki İsrail-Filistin barış görüşmelerinde, İsrail’den göç eden Filistinli Arapların yanı sıra Arap ülkelerinden göç etmek zorunda kalan Yahudilerin de mülteci hakları müzakere konusu yapılacak. Geçen pazartesi günü İsrail Parlamentosu Knesset’te 34’e 1 oyla kabul edilen kanun, Arap ülkelerinden gelen Yahudilerin mülteci haklarını tanıdı.

Kanunu Knesset’e getiren Şas Partisi vekili Nisim Ze’ev yeni yasanın ‘tarihi bir adalet’i sağlayacağını,  Arap ülkelerinden saldırı, ayrımcılık ve aşağılama nedeni ile ayrılmak zorunda kalan Yahudilerin haklarının savunulacağını belirtdi. Ze’ev Filistin mültecilere karşılık Yahudi mültecilerinin haklarının da gözetildiğinde göçlerin bir nüfus değişimi (mübadele) olarak kabul edileceğini, böylece Filistinlilerin geri dönüş hakkının temelsiz kalacağını iddia etti.

Öte yandan karşı oy kullanan Arap milletvekili Taleb Al-Sana, Ortadoğu’daki tek mülteci sorununun İsrail’den göç eden Filistinliler olduğunu söyledi. Sana, Kuzey Afrika’da Yahudilerin başına gelen trajediden de Siyonist hareketin sorumlu olduğunu, kanunun Filistinli mültecilerin haklarına karşı denge oluşturmak için uydurulmuş olduğunu iddia etti.

Sana, öte yandan hem Filistinlilerin İsrail’e hem de Yahudilerin Arap ülkelerine geri dönüş hakkını savunduğunu da iddia etti.