Biden Ortadoğu turunda

ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden Ortadoğu Barış Sürecini yeniden başlatmak için İsrail’e gitti. Beş gün sürecek ziyaret kapsamında İsrail ve Filistinli liderlerle görüşecek olan Biden, ABD hükümetinin sürece vereceği desteğini vurgulayacak

Dünya
10 Mart 2010 Çarşamba

İsrail ve Filistinlilerin, ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell’in arabuluculuğuyla dolaylı barış görüşmeleri yapma kararı aldıklarının açıklanmasıyla müzakere süreci 14 aylık bir aradan sonra yeniden ivme kazanıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley de dolaylı müzakerelerin başladığını belirtti. Crowley, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ortadoğu’daki barış sürecine yeniden işlerlik kazandırmak amacıyla ABD  himayesinde dolaylı müzakerelerin başladığını vurguladı. Müzakereler doğrudan Mitchell’in arabuluculuğunda yürütülüyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın göreve başladığı Ocak 2009’dan bu yana, ABD’den İsrail’e gelen en yüksek düzeyli ilk yetkili Biden oldu. Biden’ın temasları, barış süreci ve İran’ın nükleer programı üzerinde odaklanacak.

İsrail’e hareketinden önce Yediot Ahronot Gazetesi’ne bir demeç veren Joe Biden, “İsrail vatandaşlarına söz veriyorum. Müttefik olarak, güvenliğinize yönelik tehdide beraber karşı koyacağız” dedi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise dün, “İran şu anda bizim için hayati bir tehdit değil. Tehdit olmaya uğraşıyor ama biz de bunu engellemeye çalışıyoruz” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, İsrail’deki temasları kapsamında Devlet Başkanı Şimon Peres, Başbakan Binyamin Netanyahu ve ana muhalefet partisi Kadima lideri Tzipi Livni ile görüşecek. İsrail Başbakanı Netanyahu ABD Başkan Yardımcısı Biden onuruna bir akşam yemeği verecek. Biden’in İsrail’i ziyaret etmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Netanyahu’nun Biden’dan ‘ülkemizin büyük bir dostu’ olarak söz etti. Biden, Netanyahu’nun İsrail Başbakanı olmasından sonra bir röportajında “Kendisine saygım büyük, çok değerli bir dost ancak barış sürecinin nasıl ilerleyeceği konusunda bazı noktalarda farklı düşünüyoruz” demişti.

Uzun yıllardır ABD siyasetinin içinden birçok çeşitli görevler yürüten Biden İsrail’e olan sevgi ve ilgisini her fırsatta dile getiriyor. Yediot Ahronot Gazetesi’ne verdiği demeçte Biden duygularını şöyle ifade etti: “İsrail ile ABD’nin bağları sadece siyasi ve askeri değil aynı zamanda kültürel ve tarihsel, her zaman söylediğim gibi Siyonist olmak için Yahudi olmak şart değil.” Başkan Yardımcısı Biden oğlunun eşinin Yahudi olduğunu ve torunlarının Yahudi evinde yetiştirildiğinin de altını çizdi.

Resmi ziyareti süresince Biden, İsrail’in suikasta kurban giden eski başbakanlarından Yitshak Rabin ile Yahudi devletinin fikir babası Teodor Herzl’in Kudüs’teki mezarlarına çelenk bırakıp saygı duruşunda bulunacak, Soykırım Müzesi Yad Vaşem’e de gidecek.

BİDEN Filistin’de

Biden, Ortadoğu turu kapsamında Mahmud Abbas ile de görüşecek

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joseph Biden, ‘Dörtler Grubunun Ortadoğu Temsilcisi Tony Blair ile de görüşecek. Daha sonra Ramallah’a geçerek Filistinli Başbakan Selam Feyyad ve Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecek.

Biden Beytüllahim’de bir mermer fabrikasını ziyaret edip, burada yerel toplum liderleriyle buluşacak, ayrıca Perşembe günü Tel Aviv Üniversitesi’nde bir konferans verecek. Biden daha sonra Ürdün’e hareket ederek Perşembe Ürdün Kralı Abdullah ile de görüşecek.