Hamas, Gazze’de kontrolü kaybediyor

2007 yılında kanlı bir darbe ile Gazze’nin kontrolünü El Fetih’ten alan Hamas zor günler yaşıyor. Bir liderini suikastta kaybetmesinin ve kurucu üyesinin oğlunun İsrail ajanı olduğunun ortaya çıkmasının ardından Gazze’de güvenliği koruyamadıklarını anlatan bir iç yazışma basına sızdı

Dünya
10 Mart 2010 Çarşamba

A-Sharq Al-Awsat Gazetesi’nin geçtiğimiz Cumartesi günü yayınladığı habere göre Hamas örgütünün siyasi lideri Halid Meşal’a yazılan bir mektupta, Hamas’ın Gazze’de kontrolü kaybetmek üzere olduğu bildiriliyor.

İngiltere’de yayınlanan gazeteye göre Hamas üyesi Ahmet Jabri, Şam’da bulunan Meşal’e yazdığı mesajda Gazze’deki güvenliğin tehlikeli bir seviyeye gittiği konusunda uyarılar yer alıyor. Son günlerde bölgede yaşanan birkaç patlamanın tedirginliği arttırdığı belirtilen notta bölgede kontrolün kaybedileceği tehlikesine işaret ediliyor.

Mektupta aynı zamanda 2007 yazından beri Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi’nde yapılan yönetim hatalarından bahsediliyor. Hamas Gazze’de meydana gelen patlamaların arkasında aşırı İslami Cihadi örgütünün yer aldığına inanıyor. Bu tehlikenin Hamas’ın Gazze’deki varlığına tehdit oluşturacağı belirtiliyor.

Aynı gazeteye demeç veren Filistinli kaynakların açıklamalarına göre patlamaların arkasında Hamas içinde yaşanan çatışmaların etkisi var. Konu ile ilgili İsrail’in Haaretz Gazetesi’nde Amos Harel ve Avi Issacharroff imzası ile yayınlanan analizler de Hamas’daki iç çatışmalara işaret ediyor.

Yazarlar, İsrail’in bugüne kadar Gazze’deki en büyük düşmanı olarak Hamas’ı hedef aldığını ancak birkaç yıl içinde bölgede daha aşırı güçlerin boy göstereceğini ve Hamas’ın daha sağduyulu bir çizgiye geçmek zorunda olduğuna işaret ediyor.

Hamas lideri Mahmut Al-Mabhouh’a Dubai’de düzenlenen suikastın arkasında dışarı bilgi sızdıran bir Hamaslının olduğunun ortaya çıkması ve Hamas’ın kurucularından Hasan Yusuf’un oğlu Masab Yusuf’un İsrail haber alma teşkilatı Şin Bet için çalıştığını itiraf etmesinin ardından yaşananlar bu olaylar Hamas’ın zor günler geçirmekte olduğunu gösteriyor.

Son olarak Hamas’ın Gazze’de bulunan liderlerinden Mahmut Zahar’ın istifa etmesi dikkatleri bir kez daha örgütteki çözülmeye çekti. Zahar, İsrailli asker Gilad Şalit’in iade edilmesi ile ilgili pazarlılarda görev alıyordu. Geçtiğimiz hafta itibari ile bu görevinden ayrıldığını belirtti.

Hamas içinde Mısır ve İran’a yakınlıkları ile bilinen iki kutup olduğu ve daha sağduyulu tavrı ile tanınan Zahar’ın grup içinde İran’a yakınlığı ile bilinen başta siyasi lider Meşal ve üst düzey askeri liderler Ahmet Jabri, Nizar Awadallah ve Marwan İssa gibi daha radikal kanada ait isimlerin artan baskısı nedeniyle görevinden istifa ettiği söyleniyor.