BM’de İran’a yaptırım için diplomatik mücadele sürüyor

AB, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Kurul toplantısında İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasını desteklediklerini belirtti. ‘İran’ın mevcut şartları yerine getirmedeki sıkıntıları daha ağır yaptırımlar uygulanmasını gerektirmektedir’, görüşü ileri sürüldü

Toplum
10 Mart 2010 Çarşamba

Birleşmiş Milletler’de kapalı kapılar ardından yapılan İran ve Sudan oturumlarından sonra ABD’nin yeni yaptırımlar teklif ettiği öne sürüldü. ABD BM Elçisi Susan Rice ise iddiaları reddetti. Yeni yaptırımların daha önce uygulananlardan katı olması da beklentiler arasında.

Çin, yeni yaptırımlar uygulamadan önce diplomatik girişimlerin sürmesi gerektiğini savundu. Fakat bazı uzmanların görüşüne göre Pekin hükümetinin, sonunda yaptırımların uygulanmasını kabul edeceği düşünülüyor.

Öte yandan Avrupa Birliği, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Kurul toplantısında İran’a yeni yaptırımlar uygulanmasını desteklediklerini belirtti. ‘İran’ın mevcut şartları yerine getirmedeki sıkıntılara açıkça yanıt ve daha ağır yaptırımlar uygulanmasını gerektirmektedir.’

AB açıklamalarında, İran’ın, nükleer programları ile ilgili işbirliği kurmamaya devam etmesi durumunda, BM Güvenlik Konseyi’nin almak isteyeceği ek kararları da destekleyeceğini belirtti.

İranlı Nobel Ödüllü avukat ve insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, ülkesine uygulanacak ek yaptırımların geri tepeceğini, hükümetlerin Batılı büyük firmaların İran ile iş yapması engellemeleri gerektiğini savundu.

Haziran 2009 seçimlerinden önce İspanya’da bir konferansa katılmak üzere İran’dan ayrılan Ebadi, henüz ülkesine dönmedi. Kız kardeşi Aralık ayındaki protestolarda tutuklanmıştı. Geçtiğimiz ay Ebadi, İran hükümetinin kazanmış olduğu Nobel Ödülü’ne el koyduğunu açıklamış, İran hükümeti ise olayı yalanlamıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Luís Iñacio Lula da Silva, ek yaptırımlara karşı çıktı. Lula’nın yakın tarihte İran’ı ziyaret etmesi bekleniyor.