Dipnot

Sağlık
3 Mart 2010 Çarşamba

Bitki çayı nasıl yapılır?

Porselen demliğe önce çay yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine su ekleyin. Ancak taze kaynatılmış ve klorsuz su kullanın. Kaynatılan suyu 1 -2 dakika dinlendirin. Çayın demlenmesi için 2-5 dakika yeterlidir. Kök bitkilerden çay yapacağınız zaman,  suyu ve bitkiyi birlikte kaynatın.

Mantar vitamin ve protein deposu

A, C, D vitaminleri ve protein açısından zengin olan mantarın 100 gramında 20-40 kalori vardır. Posa oranı da yüksek olan mantar bağırsakların çalışmasını sağlar. İçerdiğindeki ‘Lentinian’ adı verilen maddenin tümörleri azalttığı bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir; beyin kanamaları, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı koruyucu, kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kesinlikle kolesterol içermeyen mantarlar, sağlıklı diyet listelerinde kullanılmalıdır. Ayrıca mantar yiyerek damarlarınızı koruyabilirsiniz. Japon bilim adamları, yaptıkları son araştırmalarda mantarlarda bulunan kimyasalların, damarlardaki tehlikeli yağ birikimini (aterosklerozis) engellediğini ortaya çıkardı.