Piyasalarda siyasi gerilimin yankıları sürüyor

Geçtiğimiz hafta uzun süreden sonra ilk defa yurt içi gelişmelerin yurt dışı gelişmelerden daha etkili olduğu bir hafta geçirdik. Yurt dışı yatay bir seyir izlerken, ‘Balyoz Operasyonu’ sonrası yurt içi piyasalarda tedirgin bir havanın hakim olduğunu gözlemledik

Rafi OJALVO Ekonomi
3 Mart 2010 Çarşamba

Bu hafta da yurt içi gelişmeleri dikkatle takip etmemiz gerekiyor. Ancak Cuma akşamı gelen alışların yatırımcıları kısmen rahatlattığını söylemekte yarar görüyorum. Bu hafta son dönemlerde sıkıntı yarattığını gözlemlediğimiz ABD işsizlik rakamları ve 1-2 hafta önce tedirginliğe yol açan Avrupa Bölgesi hakkında önemli verileri de takip etmemiz gerekmektedir.

Geçen hafta yurt dışı borsaları etkileyen en önemli gelişme FED’in diğer bankalara borç vermek için kullandığı iskonto oranını yükseltmesi damga vurdu. Yatırımcılar bu gelişmeler sonucunda FED oranlarının da artırabileceğini düşünürken bu yorumu doğrulamayan FED yetkilileri biraz olsun piyasaları rahatlattı. Bununla beraber Cuma günü deklare edilen ABD dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının da beklenen seviyelerin üzerinde olması borsaların yükselmesinde önemli rol oynadı. Yunanistan ve riskli bulunan diğer Avrupa Bölgesi ülkelerinin de gündem konusu olmaktan çıkması da piyasa oyuncularını rahatlattı. Bu hafta açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerinin piyasayı etkilemesi beklenebilir. Ayrıca Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’nin faiz kararından sonra yapacağı açıklamaya dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu konuşmanın bölgeye ilişkin olumsuz beklentileri ne kadar değiştireceğini ve borsaları nasıl etkileyeceğini izlemek gerekiyor.

Kurlardaki ani değişikliklere dikkat

Yurt içi piyasalarda ise oldukça hareketli günler geçirdik. Yukarıda da kısaca bahsettiğim gibi önemli emekli ve görevdeki generallerin tutuklanması sonucu ülkemizde siyasi gerilimin oldukça arttığını gözlemledik. Hem yurt dışı, hem yurt içi piyasa oyuncularının siyasi istikrarın bozulabileceğine dair beklentileri İMKB-100 endeksinin oldukça satıcılı seyretmesine sebep oldu. Dolar/TL kuru uzun bir süre sonra 1.5300 seviyesinin üstüne attıktan sonra hızlı bir şekilde yükselişine devam ederek 1.5700’ye kadar yükseldi. Borsa uzun zaman sonra üst üste birkaç gün değer kaybı yaşadıktan sonra Cuma günü tepki alımlarıyla bir düzeltme hareketi yaptı. Bu hafta kurların ve borsanın seyrini dikkatle takip etmek gerekmektedir. İMKB-100 endeksinin kuvvetli bir şekilde birkaç gün yükselişi yaşanan son düşüşün şimdilik sonlandığına işaret edebilir. Bununla beraber Dolar/TL’nin 1.5300-50’nin altına sarkması sonucunda kurda hızlı bir geri çekilme yaşanabilir. Ancak son yaşanan olayların 2009 yılının en iyi performans sergileyen borsalarından biri olan İMKB’ye şüpheyle bakması ve siyasi gerilimin bu hafta da devam etmesi olumlu havanın sınırlı kalmasına sebep olabilir. Bununla beraber yurt dışı gelişmelerin de hâlâ ülkemiz borsası için önemli olduğunu unutmamalıyız. Son birkaç günde yurt dışında yaşanan yükselişlerin kalıcı olmaması yurt içi borsalardaki yükselişin de kısıtlı olmasına sebep olabilir. İlginç ve hareketli bir hafta daha bizi bekliyor. Artık bu haftalarda para kazanmanın daha da zorlaştığını ve hem yurt içi hem yurt dışı gelişmeleri dikkatle takip etmemiz gerektiğini unutmamalıyız. İyi haftalar.