Abe Pollin (1923-2009)

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi’nde en uzun süre bir takımın sahibi olarak tarihe geçen Abe Pollin, yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği ve katkı sağladığı Washington DC’de ölümünden yıllar sonra bile halen anılıyor

Alp ALKAŞ Spor
16 Aralık 2009 Çarşamba

Bundan yaklaşık bir ay kadar önce, 24 Kasım’da, NBA’in çok ünlü simalarından biri daha aramızdan ayrıldı.  Abe Polin, 86 yıllık yaşamının 46 yılında Washington Wizards takımının sahibi olarak, en uzun süre bir NBA takımına sahip olan kişi olarak da tarihteki yerini aldı. Abe Pollin ayrıca NHL’de Washington Capitals ve WNBA’de Washington Mystics takımlarının da sahibi idi.

3 Aralık 1923’te Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Philadelphia’da dünyaya gelen Abe, sekiz yaşında ailesiyle birlikte burada Washington’a yerleşti. 1945 yılında George Washington Üniversitesi’nden mezun olan Abe Pollin, on iki yıl boyunca ailesiyle birlikte çalıştıktan sonar 1957’de kendi inşaat şirketini kurdu.

KURŞUNDA DA HIZLI

Washington bölgesindeki en önemli inşaat şirketlerinden biri olan Abe, 1964 yılında o zaman Baltimore Bullets olarak bilinen basketbol takımını satın alan grubun başındaki kişiydi. 1973 yılında, Capital Centre spor kompleksinin inşaatını tamamladıktan sonra takımı Washington’a taşıdı. Daha sonra oldukça tartışmalı bir karar ile takımın ‘Bullets’(Kurşun) olan lakabını 1996 yılında değiştirmeye karar verdi. ‘Bullets’ isminin kötü çağrışımlar yapması ve takım için kullanılan “faster than a speeding bullet”(kurşundan hızlı) mottosunun geçerliliğini kaybettiği gerekçesiyle açılan isim yarışmasında, takımın yeni isminin “Washington Wizards” olmasına karar verildi.

Abe Pollin’in sahibi olduğu Washington Bullets takımı 1977-78 sezonunda NBA şampiyonu olurken 1942 yılından Washington Redskins’in NFL şampiyonluğundan beri ilk defa bir Washington takımı profesyonel sporlarda bir şampiyonluk kazanmış oldu. Koçluğunu Dick Motta’nın yaptığı takımda Elvin Hayes, Wes Unseld, Bob Dandridge, Mitch Kupchak, Kevin Grevey gibi hem oyunculukları ile hem de daha sonraki yıllarda aldıkları profesyonel görevlerde başarı kazanmış pek çok oyuncu bulunmaktaydı.

Pollin, takımın sahibi olmanın yanında, Wizards takımının maçlarını oynadığı Verizon Center gibi modern bir spor salonunu de inşa ederek şehrin gelişiminde de çok önemli bir yere sahip. Pollin, gerek gerçekleştirdiği inşaatlar gerekse şehrin basketbol ve buz hokeyi takımlarının sahibi olarak Washington şehrinin en önemli simalarından biri olarak kabul etmektedir. Bu nedenle 2002 yılı itibariyle her yıl Washington DC halkına en çok hizmet eden kişiler “Pollin Ödülü” ile onurlandırılıyor.

TIP ARAŞTIRMALARINA BÜYÜK KATKI

Pollin, 24 Kasım 2009’da nadir görülen bir beyin rahatsızlığı olan Kortikobazal Dejenerasyon(CBD) sonucu hayatını kaybetti. Pollin’in, kesin bir tedavisi olmayan bu hastalığa çözüm bulunabilmesi için yapılmakta olan tıbbi araştırmalara üç milyon dolar civarında finansal destek sağladığı biliniyor.

Pollin’in 80. yaşını kutladığı 3 Aralık 2003 itibariyle, 3 Aralık günü Washington şehrinde “Abe Pollin” günü olarak kutlanıyor. 80. yaş günü kutlamalarının yapıldığı ve Pollin’in sahibi olduğu Verizon Center’ın kuzeybatısından geçen sokağın ismi ise “Abe Pollin Way” olarak değiştirildi.