Haftanın İzi

Uganda'dan Pakistan'a, İspanya'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
16 Aralık 2009 Çarşamba

Afrika

    UGANDA: Meclis, kadın sünnetini yasaklayan bir yasayı oy birliği ile kabul etti. Yasaya göre kadın sünneti yapanlara ömür boyu hapis cezası verilebilecek. Ülkenin kuzeyinde her aralık ayında üç binden fazla kız sünnet ediliyor. Kadın sünneti ondan fazla Afrika ülkesinde yasak olmasına rağmen, yasalar pek uygulanmıyor.

 Amerika

        ŞİLİ: Şili’de pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini merkez sağın adayı Sebastian Pinera %44 oyla önde tamamladı. Bir televizyon kanalı ve bir futbol kulübü sahibi olan milyarder işadamı Pinera, 17 Ocak’taki ikinci turda %30 oy alan iktidardaki merkez solun adayı eski Cumhurbaşkanı Eduardo Frei ile yarışacak. Pinera’nın seçimi kazanması durumunda on dokuz yıl aradan sonra ilk defa sağcı bir parti iktidarda olacak.

    Asya

        PAKİSTAN: Pencap eyaletinin başkenti Lahor’da Eyalet Başbakanı Mian Şehbaz Şerif’in başkanlığında düzenlenen, ülkenin önde gelen din adamlarının oluşturduğu İttihad-ı Müslimin ve Ulema Kurulu, masum insanları hedef alındığı intihar saldırılarını “İslam dışı ve haram” olarak nitelendirdi. Pakistan’da son bir yılda iki binden fazla kişi bombalı saldırı veya intihar saldırısı sonucunda hayatını kaybetti.

Avrupa

        DANİMARKA: Başkent Kopenhag’daki BM İklim Zirvesi’nde gelişmekte olan ülkeler, yarım günlüğüne askıya aldıkları müzakerelere geri döndü. Afrikalı temsilcilerin başını çektiği bu grup, zengin ülkeleri Kyoto Sözleşmesi’ni tamamen ortadan kaldırmaya çalışmakla suçlayarak bu ülkelerle işbirliği yapmayacaklarını açıklamıştı.

        İSPANYA: Katalanya Özerk Bölgesi’nde düzenlenen referanduma katılanların yüzde 95’i, bağımsız bir Katalan devletine “evet” oyu verdi.

Ortadoğu

        BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ: Abu Dabi, zor durumdaki komşusu Dubai’ye,  dört milyar 100 milyon dolar kadarı devlete ait yatırım şirketi Dubai World’ün kurtarılması, kalanı ise kısa vadeli borç ödemelerinde kullanılması için on milyar dolar verdi. Diğer emirliklerin aksine petrol zenginliği olmayan Dubai, emlak fiyatlarındaki büyük düşüş ile küresel mali krizden en kötü etkilenen yerlerden biri.

        FÖY: Gazze’de binlerce kişi Hamas’ın 22. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katıldı. Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı İsmail Haniye konuşmasında, silahlı mücadeleden vazgeçilmeyeceğini ve bu mücadelenin sadece Gazze ile de sınırlı kalmayacağını söyledi.

Haftanın dikkat çekeni:

“Savunma bütçesi için milyarlarca dolara onay veren Amerikan Kongresi, dünyayı kurtarmak için 200 milyara evet der misin?”

Lumumba DI-APING

Çin ve G-77 ülkeleri baş müzakerecisi, Kopenhag BM İklim Zirvesi’nden ABD Kongresi’ne seslendi

Haftanın gözden düşeni:

“Bu bir tavsiyedir, bağlayıcı bir düzenleme değildir.”

İngiltere’nin İsrail Büyükelçiliği

İngiliz Hükümeti’nin, Batı Şeria’da üretilen ürünlerde tüketicinin aldatıldığı gerekçesiyle bu ürünlerin “Filistinliler ” veya “İsrailli yerleşimciler” tarafından üretildiğini belirten etiket koyulmasını öngören ve İsrail ürünlerini boykot etmeyi amaçlayan grupların desteklediği bir açıklayıcı rehber hazırladı. Ortadoğu barış sürecine bir darbe olarak nitelenen bu kararın ardından çoğalan eleştiriler üzerine büyükelçilik bu açıklamayı yaptı.