THE TIMES GAZETESİ: İran nükleer silah geliştiriyor

The Times bazı istihbarat belgelerine dayandırdığı haberde İran'ın nükleer silah denemeleri yaptığını iddia etti.

Dünya
16 Aralık 2009 Çarşamba

İngiliz Gazetesi The Times’ın pazartesi günkü haberine göre İran nükleer silah çalışmaları yaptı. Gazete haberinde, konuyla ilgili 2007’den kalma gizli istihbarat belgelerine ulaştığını iddia etti.

Bu belgelere göre İran, 2007 yılında Uranyum Deuteride (ağır hidrojenli uranyum) adlı bir malzemenin testi için hazırlanıyordu. Haberde görüşü alınan uzmanlar bu malzemenin nükleer silahların reaksiyona geçirilmesinde kullanılan bir malzeme olduğunu, sivil bir kullanım alanı olmadığını belirtti.  Uzmanlar ayrıca bu malzemenin Pakistan’ın geliştirdiği nükleer silahlarda kullanıldığını, İran’ın nükleer silah planlarını Pakistan almış olabileceğini de ekledi.

Haberde ilgili istihbarat belgelerinden Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun (IAEA) da haberdar olduğu ileri sürüldü. Bu belgelerin ortaya çıkmasının İran’a nükleer programla ilgili yaptırımlar uygulanmasının önünü açacağı belirtildi. 

İsrailli yetkililer BM Güvenlik Konseyi’nin 2010 Ocak ayında İran’a uygulanacak yaptırımlarla ilgili yeni bir çalışma başlatabileceğini söyledi. İsrail Dışişlerinin bir süredir Ruslar ile yaptığı görüşmeler nedeni ile Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in İran’a yaptırım uygulanmasına bu sefer daha sıcak baktığı ifade edildi.