İran ile ilişkileri gerileyen Rusya’nın gözü İsrail’de...

Dünya
16 Aralık 2009 Çarşamba

Rusya ile İran arasında gerginlik yaşanıyor. Gerginliğin sebebi ise Rusya’nın Bu şehrindeki nükleer santral inşaatını ve imzalanan S-300 füze savunma sistemini geciktirmesi olarak değerlendiriliyor. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad sorunların kaynağının Rusya olduğunu belirtirken, Rusya’yı hata yapmakla suçladı.

Bu gelişmeler yaşanırken Rusya yüzünü İsrail’e döndü. Rus basını Rus-İsrail ilişkilerinin iyileşmekte olduğunu yazdı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Viktor Zubkov geçen hafta İsrailli bir heyet ile bir araya geldi. Ülkelerin karşılıklı olarak ticari ilişkilerini geliştirmek istediklerinin altını çizerken, Mavi Akım-2 ve Türkiye’den İsrail’e uzanacak doğalgaz boru hattı da toplantının gündem maddeleriydi.

Mavi Akım-2 doğalgaz boru hattı ile ilgili ayrıntılı konuşan Zubkov, “Rusya ve İsrail arasında enerji alanında bir çalışma grubu oluşturuluyor. Bu kurum, Türkiye toprakları üzerinden Rus doğalgazının İsrail’e yönelik sevkiyat yapılması için denizaltı boru hattının gerçekleştirilmesine ilişkin çalışmaları koordine edecek; enerji alanlarında başka ortak projeler de yapmayı planlıyor.” dedi.

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Liberman da İsrail ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunun altını çizerken konuşmasını şöyle sürdürdü: “iki ülke arasındaki temaslar, ekonomik krizden çıkmayı öngören birçok soruyu yanıtlayabilmeli. Bu konuda da bilim-teknoloji alanında işbirliğinin artırılmasına destek olmalıyız.”

 

RUS BASINI: Rusya Ortadoğu politikasında İsrail’e bakışını değiştirdi

Rus Kommersant Gazetesi, Liberman’ın Moskova ziyaretine geniş yer ayırarak, “Moskova, Ortadoğu politikasında İsrail’e yönelik bakış açısını değiştirdi.” yorumunda bulundu. Moskova’nın artık İran konusunda İsrail’in tepkisini çekecek davranışlardan vazgeçtiğini anlatan Kommersant, “Moskova, İran nükleer programı konusunda tutumunu nihayet belirledi. Rus Dışişleri Bakanlığı’ndaki üst düzey yetkili, Tahran’a yönelik yaptırımlar konusunda uzlaşma söz konusu olduğu durumunda Kremlin’in bir köşede seyirci kalmayacağını ve katılacağını anlattı. Bu açıklamalar da Tahran’ın ani tepkisine neden oldu.” dedi.