PERES: Caminin kundaklanmasını kınıyoruz

Dünya
16 Aralık 2009 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de, Batı Şeria’da Al-Kabir Camisi’nin, geçtiğimiz Cuma günü ateşe verilmesine tepki gösterdi. Peres yaptığı açıklamada, yapılan eylemi tüm ülke olarak kınadıklarını dile getirdi. Devlet Başkanı, sorumluların bulunması ve adalet önüne getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “hükümet, kanun uygulayıcı birimler, acilen gerekli her türlü önlemi almalı ve bu kişileri mahkeme önüne çıkarmalıdır” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da saldırıyı kınayarak, Filistinliler ile barış sürecine karşı yapılmış bir eylem olarak nitelendirdi. “Bu İsrail’in geleceğine yönelik atılan politik adımlara karşı yapılmış radikal bir saldırıdır” ifadelerini de sözlerine ekledi.  Aşırı sağcı meclis üyelesi Mişel Ben-Ari ise Gush Katif’teki sinagog saldırısının ardından kimsenin tepki göstermediğini, lanetleme demeçleri duymadığını, Yahudi halkını yeryüzünden silmeye çalışanların, anlaşılmayı beklememeleri gerektiğini belirtti.

İsrail ve Filistinli kaynaklara göre,11 Aralık Cuma günü, sabahın erken saatlerinde, saldırganlar, iki bine yakın Filistinlinin ikamet ettiği Yasuf köyüne geldiler. Daha sonra, fark edilmeden, köyün dört camisinden biri olan, Al-Kabir Cami’yi kundaklayarak, camide önemli ölçüde tahribata sebep oldular.