Hahamlar Filistinlilere Kur’an hediye etti

Batı Şeria’da yaşayan İsraillileri temsil eden bir grup, pazar günü Yasuf Köyü’nü ziyaret ederek Filistinlilere Kur’an hediye etti. Köydeki camiye geçtiğimiz günlerde kızgın yerleşimciler tarafından saldırıda bulunulmuş ve cami kısmen yanmıştı...

Dünya
16 Aralık 2009 Çarşamba

Haham Menahem Froman önderliğindeki Gush Etziyon yerleşim bölgesinden bir heyet, İsrail Güvenlik Güçleri tarafından birkaç saat bekletildikten sonra,  Filistinli Yasuf köyünün ileri gelenleri ile görüştü.

Froman yaptığı açıklamada ziyaretlerinin sorunlara çözüm getirebileceğini belirtti. Froman bölgede nefret saçanların ‘etiket fiyatı’ yöntemini kullananlar olduğunu belirtti. Bu terim sağ görüşlü eylemciler tarafından, devletin yerleşim karşıtı çözümlerine itiraz etmek amacı ile kullanılıyor. Froman, “Biz Araplar ve Yahudiler arasında yeni şartlar oluşturmak istiyoruz. Camiye saldırıda bulunmak nefreti artırma girişimidir. Yahudi kanunu, kutsal bir mekâna zarar verilmesini yasaklar” dedi.

Görüşmenin ardından Froman,  köyün lideri Münir’e bir Kur’an hediye etti. Münir ise gelen heyete teşekkür ederek, şiddete karşı birlikte durduklarını ifade etti.

Güvenlik yetkilileri, Nablus yakınındaki camiye yapılan saldırının Filistinlilerin Yahudilere yönelik tepkilerini artırabileceğini belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, saldırının gerisinde kimin olduğunun bulunmasını istedi.

Olayın hemen ardından Yasuf köyü sakinleri sınır polisi ile tartıştı. Bazıları hafif yaralandı. Saldırı, sınır polisinin bölgedeki etkinliği artırmasına neden oldu. Radikal Yahudilerin muhtemel saldırıları ve Filistinlilerin yanıt verme olasılığına karşı önlemler artıyor.

Güvenlik güçleri, yapılan eylemin kutsal bir mekânı hedef alması nedeni ile provoke edici nitelikte olduğunu ve gereksiz alevlenmeye neden olabileceği konusunda uyardı.