Geleceğe bağlanıyoruz...

Esin Acıman ve Aliye Alpagut ‘Connection Consulting’ adını verdikleri merkezlerinde hem sizin hem de çocuğunuzun hayatında fark yaratmayı hedefliyorlar...

Batya KEBUDİ Yaşam
16 Aralık 2009 Çarşamba

Connection Consulting’e gittikten sonra aklıma takılan tek soru şuydu: ‘Sevgili Esin Acıman ve Aliye Alpagut ben çocukken neredeydiniz?’

Röportajı okurken belki siz de bu soruyu içinizden geçirirsiniz, kim bilir…

 Connection Consulting nasıl kuruldu?

Esin: Bu oluşumu, otuz yıl ertelenmiş bir düş olarak da düşünebiliriz. Aliye ile Boğaziçi Psikoloji’nin ilk dersinde tanıştık. Bütün psikoloji eğitimimizi beraber tamamladık ve mezuniyetimizden sonra bir yuva açma kararı aldık. Aylarca süren çalışmalardan sonra ben kliniğe yöneldim; Aliye ise kızını dünyaya getirerek bir süre meslek hayatına ara verdi. Yıllar dostluğumuzu pekiştirdi; eğitim ve psikolojiye değen çok çeşitli konularda çalışmalar yaptık. Sekiz ay önce ise artık “tamam hazırız” dediğimiz bir bilgi ve deneyim birikimimizi ortak bir oluşuma dönüştürme kararı aldık.

Aliye: Amacımız dört yaşından itibaren, her çocuğa gerek eğitim, gerekse rehber danışmanlık yoluyla yön vermek ve bir anlamda yaşam koçluğu yapmak. Merkezde yurt dışı eğitim danışmanlığı, yurtdışı üniversite hazırlığının her aşaması ve bir öğrencinin gerek duyduğu tüm ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapılıyor.

 Ekibiniz kimlerden oluşuyor?

Esin: Ekibimiz altı kişiden oluşuyor. Uzman Psikolog Hande Altan, yüksek öğrenimine Boğaziçi Üniversitesi’nde Psikoloji Lisans derecesi ve Doğuş Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans derecesini alarak devam etti. Connection Consulting bünyesinde, ruhsal düzen, duygusal ve bilişsel zekâ konularında ölçme, değerlendirme ve yönlendirme çalışmaları yapıyor.  Bireysel bilişsel davranışçı psikoterapi ve grup terapileri uyguluyor. Elif Eriş, yüksek öğrenimine Kanada’da, Emily Carr University of Art and Design’da Lisans derecesini alarak devam etti. Connection Consulting bünyesinde, 4-14 yaş grubu çocuklara yönelik, “Developing The Scientific Mind Workshop – Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Çalışması” faaliyetinin eğitmenliğini Burcu Delen’le birlikte yapıyor. Romina Acıman, Koç Üniversitesi Psikoloji ve İş İdaresi çift ana dal mezunu olduktan sonra Connection Consulting’de hem öğretmen, hem de genel idare görevlerini üstlendi. Özellikle ilkokul öğrencilerinin tüm derslerindeki öğrenme süreçlerinde ve ders takibi, sınav bilinci ve ödev sorumluluğu konularında destekleyici çalışmalar yapıyor. Ben ise, Toefl/IBT, IELTS, TOEIC VE ESL ağırlıklı İngilizce dersi veriyor, psikolog olarak çalışıyor, yurtdışı eğitimin tüm aşamalarında öğrencilere destek ve yol gösterici oluyorum. Kapalı gruplarda seminerlerim var; örneğin bu yıl, yakın zamanda yayınlanacak üçüncü kitabımın açılımı olan Jung ağırlıklı ‘Ben’, Gölgem ve Yolculuk isimli semineri veriyorum. Ayrıca bir ‘Anne Baba Okulu’ açtım.

Aliye: Kadromuzdaki bir diğer kişi Burcu Delen Portland, Oregon (ABD) Westview’daki eğitiminin ardından, yüksek öğrenimine Mimar Sinan Üniversitesi’nde devam etti. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden Lisans derecesini aldıktan sonra yelkencilik konusunda uzmanlaşarak, eğitmenlik yaptı. Connection Consulting bünyesinde, Elif’le birlikte, “Developing The Scientific Mind Workshop – Bilimsel Düşünceyi Geliştirme Çalışması” faaliyetinin eğitmenliğini yapıyor. Ben ise, öncelikle ölçme ve değerlendirme departmanımızın sorumluluğunu aldım. Bilişsel, duygusal ve görsel zekâ değerlendirmelerinin yanı sıra, en çok önem verdiğimiz konu, meslek eğilim testleri ve öğrencilerde onlara uygun meslekleri belirleme konuları. Connection’ın, dünyanın yirmi altı ülkesinde, yedi yabancı dilde, dört yüze yakın dil okulu, aktivite kursu, yetenek programları ve profesyonellere yönelik dil okulları temsilciliği var. İngilizce ağırlıklı dil kursunu,  bir öğrencinin artık Alaska’da, veya Cape Town Safari’de, hatta kayak programı ile birleşmiş bir İsviçre veya Avusturya okulunda yapması mümkün. Biz Connection olarak, öğrencimiz adına ayarladığımız bütün bu yaz okulu, kamp, kurs ve benzeri çalışmaların hiçbirinden danışmanlık ücreti almıyoruz. 

 Merkezinizde başka ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Esin: Merkezimizde iki farklı hizmetimiz daha var. Birincisi, 4-14 yaş grubu çocuklara yönelik, bilimsel düşünceyi geliştirme çalışması. Aslen bu bir workshop ve 32 hafta süren bir maraton program. Biz, merkezimizde çocuklarla her hafta bir deney yapıyoruz. Biyoloji, kimya, fizik ve matematik çalışmalarımızla, makrodan mikroya, mikrodan ise kozmosa gidiyoruz. Roket yapımından, gerçek teleskoplarla uzaya ulaşmaya, gene gerçek mikroskoplarla canlı türlerinin tamamının dokularını birebir incelemeye kadar, çok çeşitli elektrik ve kimya deneyleri de dâhil, tüm bu çalışmalarla, düşünen, merak eden, sorgulayan, deneyen ve kanıtlayan bir çocuk hedefliyoruz.

Aliye: Bir diğer hizmetimiz ise çok daha geniş bir kitleye hitap ediyor ve çok büyük bir ihtiyacı tatmine yönelik. New York’taki Mercy College ve West Virginia’daki American Public University ile Phd Solutions aracılığıyla yaptığımız bir anlaşma sonucu, üniversiteyi herhangi bir nedenle yarım bırakmış veya iki yıllık ön lisans okumuş herkese, kredi transferi yaparak, çok uygun bir eğitim ücreti karşılığı on-line eğitimle bir yılda seçtiği branşta lisans derecesi aldırıyoruz. Aynı şekilde bir yılda on-line eğitimle MBA derecesi almak da mümkün.

Esin: Bir diğer çalışmamız da Yasemin Tarzi Güven’le. Haftanın belirli gün ve geceleri, dünyaca ünlü spritüel açılımlı ve ruhsal yolculuk şeklinde ifade edilen belgeselleri, ilgilenenlerle merkezimizde izliyor ve ardından tartışma platformları açıyoruz. 

 Bilimsel düşünceyi geliştirme çalışmanızla yaratmak istediğiniz fark ne?

Esin: Biz, ampul uğruna 1000 kere deney yapan Edison’ları, radyum uğruna hayatını veren Curie’leri kahraman olarak gören bir nesilde büyüdük. Bu dehalar “izleyen” değil, “yapan” insanlardı. Bilgisayar egemen toplumda yapılanı izlemek, yapmaktan çok daha yaygın oldu. Bunu eleştirmiyor ve uygarlığın bu kaçınılmaz teknolojik ivmesini çok doğal karşılıyoruz. Ancak, parmağının bir ‘tık’ıyla tüm bilgiye ulaşan bu çocukların merak duygusunu kamçılamak, beyin fırtınası denilen şahane sürece sokmak, gözlem, analiz ve hipotez aşamalarını yaşatmak istiyoruz.

Aliye: Bu program ile çocukların düşünmesini, sorgulamasını, denemesini ve kendi deneyi sonucu, başta hipotezlediği bir bilimsel doğruya ulaşmasını hedefliyoruz. Bu aşamadan geçen bir çocuğun evrene farklı ve çok daha bilinçli bir gözle bakacağını umuyoruz. İcat yapabilen çocuk ise belki hepimizin gizli hayali…

 Programın süresi, çalışma zamanları ve ücreti ne?

Aliye: Program haftada iki saatlik bir çalışma, ayda dört çalışma olacak şekilde sekiz ay sürüyor. Ekim ikinci hafta başlıyor ve okullar kapanana kadar devam ediyor. Sömestr tatilinde ve bayramlarda program kapalı. İki ay biyoloji, iki ay kimya, iki ay fizik ve iki ay matematik olarak dört ana bölüme ayrılmış; ancak her deney bir diğer çalışmadan bağımsız. Tabi ki ideal olan, bir çocuğun en baştan başlayarak bir merdiven çıkar gibi programın tamamına katılması; ancak aradan da programa girebilir ve çıkabilir.

Esin: Programın ödemeleri aylık düzende alınıyor ve her ayın, dört çalışmanın ücreti 250 TL. Kardeşlere %10 indirim uygulanıyor. Programda kullanılan malzemenin tamamına yakını ABD’den geliyor ve hemen hemen hiçbiri oyuncak malzeme değil. 

 Size üniversite ve meslek seçim aşamasında bir genç, kaç  yaşında başvurmalı? 

Esin: Ortaokulu bitirmiş ve üniversiteyi yurtdışında okuma kararı almış; ancak henüz yeterli bilgi ve donanıma sahip değil… İşte bu genç bize geliyor. Her şeyden önce eğer eğitim dili İngilizce ise, kendi bünyemizde bir İngilizce yeterlilik sınavı uyguluyor ve öğrencimizin seviyesini belirliyoruz. Daha sonra aileye kim, nerede, ne okur ve bu sürecin maddi boyutu nedir; bütün bu bilgileri okul isimleri, seçenek yelpazesi ve fiyat düşümleri ile veriyoruz. Bundan sonraki aşama meslek belirleme oluyor. Merkezimizde uyguladığımız şu an Batı dünyasında en geçerli meslek eğilim ve beceri testi ile kararsız öğrenciye ışık tutuyoruz.

Aliye: Öğrencimizin İngilizce dil eğitimini merkezimizde veriyor, öncelikli olarak Toefl ve IELTS sınavına hazırlıyoruz. Bir yandan da CV’sine yansıyacak olan tüm aktivite, staj ve okul harici eğitim, proje, kurs ve programlarını belirliyor, bütün yurtdışı bağlantılarını ücretsiz olarak biz sağlıyoruz. Üniversiteye başvuru sürecini okullarındaki College Counselor ile el ele biz yapıyor, doldurulacak bütün formlarda aileye, yazılacak bütün kompozisyonlarda da öğrenciye birebir destek oluyoruz. Temsilcisi olduğumuz yurt dışı eğitim kurumları sayesinde bir çok indirimli programa, promosyon şartları ile öğrencilerimizi gönderiyor, Avustralya’dan Kanada’ya, ABD’den İngiltere’ye, Avrupa’nın hemen her ülkesine üniversite yerleşimi yapabiliyoruz. 

 Eğitim danışmanlığı konusunda, yurtdışı eğitim ve üniversite hazırlığı çalışmalarının dışında, sadece size has, Connection’da yapılan bir program var mı?

 Esin: Evet, böyle bir programımız var. “International House Cape Town - Gönüllü Afrika” programının Türkiye yetkili temsilcisiyiz. Böyle bir çalışmaya katılmak isteyen 15 yaş ve üstü öğrencilerimiz, Cape Town’da bizim ayarladığımız konaklama düzeninde kalarak, ya bir yetimhanede, ya bir plantasyonda, ya da çita ve kaplan koruma programında gönüllü olarak çalışıyorlar.