İsviçreli Müslümanlara dünya Yahudiliğinden güçlü destek

İsviçre’de 29 Kasım’da yapılan halk oylamasında cami minarelerine gelen yasağa dünyanın dört bir yanından tepkiler yağarken, yasağa maruz kalan İsviçre Müslümanları’nın en büyük destekçilerinden biri dünya Yahudileri oldu.

Şalom
9 Aralık 2009 Çarşamba

Dünyanın önde gelen Yahudi kuruluş ve toplulukları İsviçre’nin uygulamaya hazırlandığı minare yasağını kınadı. Geçtiğimiz hafta Moskova’da toplanan Avrupa Hahamlar Konferansı bir açıklama yaparak, İsviçre’de minare yasağı ile gündeme gelen aşırı sağcıların sadece Müslümanlar için değil, Yahudiler için de bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
YAHUDİ KURULUŞLARDA TEPKİLİ
Amerikan Yahudi Kongresi (AJC) Başkanı David Harris, “Avrupa’nın aşırı tutucu İslam hakkında endişeleri kesinlikle anlaşılabilir fakat bunu önlemenin yolu İslami kesime ve dini sembollerine saygısızlık yapmak değildir,” diyerek tepkisini dile getirdi.  İftira ve İnkârla Mücadele Örgütü ADL (Anti Defamation League) de kararın karşısında yer alan güçlü organizasyonlardan biri oldu. İsviçre Yahudi Cemaati Federasyonu da tasarıya karşı olduklarını ve oylamadan çıkan sonuçtan sonra ise hayal kırıklığına uğradıklarını açıkça belirttiler.

T.C. HAHAMBAŞILIĞI DA MİNARE YASAĞINA TEPKİ GÖSTERDİ
Türkiye Hahambaşılığı da, İsviçre’deki minare yasağı ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Asırlardan beri, önceleri Osmanlı İmparatorluğu, sonrasında da vatandaşı oldukları Türkiye Cumhuriyeti’nde her zaman dini özgürlükleri kısıtlanmadan yaşamış olan Türk Yahudileri’nin İsviçre halkının bu kararını anlaması ve kavraması mümkün değildir. Bizler için minareler, camilerin ayrılmaz parçalarıdır.
Böylesi bir tavır, geniş anlamda dinlerin serbestçe uygulanmasına ve ibadet özgürlüğüne ters düşmektedir.
Temennimiz, dünyanın her yerinde, gerektiğinde, ihtiyacı karşılayacak her türlü ibadethanenin serbestçe tesis edilmesidir.”

Haberin devamı için tıklayınız:

https://www.salom.com.tr/news/detail/13803-Isvicredeki-minare-yasagina-dunya-Yahudilerinden-BUYUK-TEPKI.aspx