Haftanın İzi

Somali'den Pakistan'a, Slovenya'dan İran'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
9 Aralık 2009 Çarşamba

Afrika
SOMALİ: Başkent Mogadişu’daki bir otelde düzenlenen mezuniyet törenini hedef alan bombalı saldırıda üçü devlet bakanı olmak üzere dokuz kişi hayatını kaybetti.
Amerika
BOLİVYA: Yeniden devlet başkanlığına seçilen Evo Morales, yerlilerin iktidardaki rollerini arttırma ve ekonomide iyileştirme reformlarının derinleştirileceği sözünü verdi. Morales beş yıl daha iktidarda kalacak.
 VENEZUELA: Devlet Başkanı Hugo Chavez, yerli sermayeli iki küçük özel bankanın devletleştirildiğini açıkladı. Bolivar ve Confederado Bankaları tıpkı BanPro ve Banco Canarias gibi iki hafta önce devletin denetimine geçti.
BREZİLYA: Para transfer firmasına yerden kazdıkları tünel ile ulaşan hırsızlar çoğu güvenlik kamerası çalışmayan merkezden altı milyon dolar çalıp kayıplara karıştılar.
Asya
PAKİSTAN: Lahoy’da iki farklı yerde eş zamanlı olarak patlayan bombalar en az yedi kişinin ölümüne sebep olurken 60 kişiyi de yaraladı.
TAYLAND: Ülkenin güneyinde motosiklete yerleştirilen bombanın bir pazar yerinde patlamasıyla iki kişi öldü, dokuz kişi yaralandı.
ENDONEZYA: Sumatra adasında bir otelde çıkan yangında 20 kişi hayatını kaybetti.
Avrupa
SLOVENYA: AB’nin enerji ile ilgili tüm birimlerini denetleyecek olan yeni enerji kurumu Slovenya’nın başkenti Lujbljana’da 2011 yılında hizmete başlayacak.
AB: Avrupa Sosyalist Parti liderliğine yeniden Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen seçildi. Rasmussen 2004 yılından beri bu görevde.
DANİMARKA: Küresel ısınmayla mücadele açısından önemli olan BM İklim Zirvesi Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da başladı. Dünya çapında 10 milyon kişinin imzasını taşıyan ve 18 Aralık’a kadar bir anlaşmaya varılması talebini içeren bildiri de yetkililere ulaştırıldı.
Ortadoğu
IRAK: Bağdat’ta bir okulun çıkış saatinde patlayan bomba nedeniyle sekiz kişi öldü, 42 kişi yaralandı.
İRAN: Meclis Başkanı Ali Laricani Hizbullah ve Hamas’ı, vatan ve topraklarını savundukları için desteklediklerini açıkladı.


Haftanın dikkat çekeni:
“Dönüşümün maliyeti yüksek olacak. Ancak bu tutar, küresel mali krizden dünyayı kurtarmanın faturasından ve hiç bir şey yapmamanın yaratacağı sonuçların maliyetinden kat be kat daha az...”
Kopenhag İklim Zirvesi nedeni ile 10 milyon kişinin
 imzaladığı ve dünya çapında 56 gazetenin yayınladığı
İklimle Mücadele Bildirgesi’nden bir bölüm

Haftanın gözden düşeni:
“El-Kaide lideri Usame bin Ladin’in nerede saklandığını bilmiyoruz ve yıllardır iyi bir istihbarat alamadık. Ladin’in nerede olduğunu bilseydik yakalardık.”
ABD Savunma Bakanı Robert Gates
Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komitesi yayımladığı raporda, Bush Hükümetini 2001 yılındaki Afganistan operasyonu sırasında Ladin’in kaçmasına imkân sağlamakla suçlamıştı.
Sayılarla Kopenhag Zirvesi
16.500 zirveye katılacak kişi sayısı
192 zirvenin logosu olan ‘yün yumağı’ndaki ip sayısı; her ülke için bir ip
75 zirveye katılacak devlet başkanı
2.500 toplantı düzenlenecek
3.100 delege ve gazeteci şehrin sakinlerinin evinde ücretsiz olarak konaklıyor
210 doğayla barışık limuzin katılan delegelerin hizmetine sunuldu
200 kiralanabilecek bisiklet sayısı
200.000 organik kahve ikram edilecek
9.000 zirvenin Twitter sayfasına eklenen kişi sayısı