Netanyahu: “Yerleşimleri durdurma barış isteğidir”

İsrail Başbakanı geçen hafta alınan yeni yerleşimleri durdurma kararının, barışı istediklerinin kanıtı olduğunu dile getirdi

Dünya
9 Aralık 2009 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ‘10 ay boyunca yeni yerleşim inşasını durdurma’ kararının İsrail’in barış isteğini ortaya koyduğunu belirtti. Netanyahu ayrıca alınan kararın, kesinlikle şu an Batı Şeriya’da bulunan yerleşimcileri tahliye etmek ya da evlerinden uzaklaştırmak anlamına gelmediğini vurguladı.
İsrail Meclisi’nde geçtiğimiz hafta alınan ve on ay boyunca yeni yerleşim inşaatlarını durdurma kararı Filistinliler tarafından olumlu karşılanmamıştı. Karardan sonra Filistin’den bu kararının barış sürecini başlatmak için yeterli bir adım olmadığı açıklaması geldi.
Filistin’den gelen bu açıklama üzerine Netanyahu, “İsrail Devleti açıkça barış istiyor. Kimin barış sürecini reddettiği açıkça belli oluyor,” dedi.
Filistin yönetimi ise Netanyahu’nun teklifinin içten olmadığını çünkü durdurma kararının olası Filistin devletinin başkenti olarak görülen Batı Kudüs ve inşası devam eden 3000 inşaatı kapsamadığını açıkladı. Tüm inşaatlar durdurulmadan Filistin İsrail ile barış görüşmelerini başlatmayacak.
Alınan karar Likud içinde de muhalefete neden oldu. Netanyahu parti içinde karar ile ilgili ihtilafta olanlara şunları söyledi; Batı Şeria’daki yerleşimcileri evlerinden uzaklaştırıp dağıtacağımız söylentiler arasındadır ve bu söylentileri çıkaranlara göre Likud da dağılmalıdır ama şunu anlamalısınız ki amacımız bunun tam tersidir. Bunun için Likud’un birlik içinde olması çok önemlidir. Bu hem benim için hem de Likud bakanları için çok zor bir adım. Ama bu bir kerelik adım İsrail’in birçok menfaatini korumamıza yardım edecektir.”
Meclis ayrıca Batı Şeria yerleşimcileri ile İsrailli kontrol memurları arasında yaşanan sürtüşmeleri de gündemine taşıdı. Bu konu ile ilgili sorulara Netanyahu şöyle cevap verdi:  “Yerleşimciler bizim kardeşlerimizdir. Onlar bizim bir parçamız ve bizde onların bir parçasıyız.10 aylık bu süreçte yerleşimcilerin hayatlarını kolaylaştıracak planlar üzerinde çalışılmaktadır.”

İSRAİLLİ YERLEŞİMCİLER OLAY ÇIKARDI
Batı Şeria’daki Maale Levona yerleşiminde “inşatı durdurma kararını” getiren polisle, yerleşimciler arasında olaylar yaşandı. Yerleşimciler, kararı getiren polislerin içeri girmesini engellemeye çalışırken, güvenlik güçleri ise kapının üzerinden geçerek içeriye girmek zorunda kaldılar.