Türkiye Mevsimi’nde Kohen, Güleryüz ve Uluengin

Toplum
9 Aralık 2009 Çarşamba

Fransa’da kutlanmakta olan “Fransa’da Türkiye Mevsimi” programı çerçevesinde “Cordoue Confluences” derneğinin düzenlediği bir yuvarlak masa dizisinin ilki 29 Kasım 2009 Pazar günü Paris’te Lüksemburg Sarayındaki Senato toplantı salonunda gerçekleşti.
İki oturumlu bu ilk etkinlik, aralarında Türkiye’nin Paris Başkonsolosu Uğur Arıner, Paris Büyükelçiliği Müsteşarı Kazım Çavuşoğlu, Dış Ticaret Müşaviri Aylin Bebekoğlu, Judeo Espanyol lisanı savaşçısı Hayim-Vidal Sephiha’nın da bulunduğu 200’ü aşkın ziyaretçi tarafından ilgiyle izlendi.
Türkiyede iktidar ve Yahudi Vatandaşları ile ilişkisi” konulu ilk oturum, Türkiye’yi yakından tanıyan edebiyatçı-yazar ve CRIF Yönetim Kurulu üyesi Jean-Pierre Allali’nin moderatörlüğünde, araştırmacı-yazar ve 500. Yıl Vakfı Başkanı Naim A. Güleryüz ile Hürriyet gazetesi köşe yazarı M. Hadi Uluengin’in sunumları ile başladı. Türk Yahudilerinin dünü, bugünü ve yarına projeksyonu konusunu ve iktidar ile ilişkilerini işleyen Güleryüz, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’da görevli Türk diplomatlarının mümkün olan fazla sayıda Türk kökenli Yahudiyi kurtarma gayretleri ve bu diplomatların uluslararası boyutta tanıtılması için yapılan çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.  Uluengin, 700 yıllık bu anlamlı beraberlik tablosunda zaman zaman meydana gelen az da olsa bazı aykırı ve düşündürücü olaylar konusuna değinerek özellikle sebep ve sonuç ilişkilerinin geniş bir analizini sundu.
İkinci oturuma, tarihçi ve Liberation gazetesi yazarı Marc Semo’nun moderatörlüğünde Milliyet gazetesi dış siyaset analisti Sami Kohen,  Cahiers de l’Orient dergisi kurucusu gazeteci ve yazarı Antoine Sfeir, Yedioth Aharonoth gazetesi Avrupa muhabiri Eldad Beck, Arte televizyonu program yapımcısı ve Le Meilleur des Mondes dergisi kurucusu Michel Taubmann katıldı. Türkiye Yakın Doğu’da bir istikrar unsuru olabilir mi? temasının işlendiği bu oturumda Türkiye’nin son zamanlarda, Orta Doğu coğrafyasında öngördüğü misyonu, bunun gerçekleşmesi için dış siyasetinde kendisine çizmekte olduğu yol haritası, İran ile ilişkilerinin kapsamı, bu programın Türkiye-İsrail arasında ilişkilerine olabilecek etkisi konusunda değişik ve bazen birbirine zıt görüşler ifade edildi.
Her iki oturumda soru ve yorumları ile tartışmaları zenginleştiren izleyiciler, olayları önyargısız ve daha geniş bir açıda değerlendirmek imkânını buldular.
Dizi konferansların ikincisi, 30 Kasım 2009 Pazartesi günü Montpellier kentinde düzenlendi. Yine Jean-Pierre Allali moderatörlüğündeki bu toplantının konuşmacıları
Naim A. Güleryüz ile Maimonides Avrupa-Akdeniz Üniversitesi Enstitüsü müdürü, tarihçi Michael Iancu idi. Güleryüz’ün sunumunu takiben Iancu Vichy hükümeti sürecinde Fransa’nın Yahudilerle ilişkisini özetledi ve bu arada Türk Diplomatlarının gayretlerini vurguladı.